15 Ocak 2023

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ilk mitinginden izlenimler: TİP, Kartal Meydanı’ndaydı ama sahnede yoktu; HDP de kendi adayını çıkarma konusunda kararlı görünüyor

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçim startı verdiği ilk mitingde Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş’ın sahneye çıkıp konuşma yapmaması tabii ki dikkati çekti

HDP’nin ağırlıklı gövdesini oluşturduğu Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçim startını verdiği İstanbul-Kartal Meydanı’ndaki mitingin açılışını Selahattin Demirtaş yaptı.

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan Demirtaş daha önceden ipucu vermişti. Kartal mitingi için “Görüşelim orada, sürprizlerimiz var” diyen Demirtaş gerçekten sürprizini yaptı. Söz ve müziği kendisine ait, sınıf vurgusunun güçlü olduğu “Emekçiyiz Biz” seçim şarkısıyla alana "merhaba" dedi.

15 bin kişilik olduğunu öğrendiğim miting alanı doluydu. Miting alanının çevrili olduğu bariyerlerin dışı da doluydu. “Üçüncü yol” olarak yola çıkan Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ilk mitinginde HDP’den sonra TİP de kalabalık bir kortejle gelmişti. TİP kortejinde gençlerin sayısı fazlaydı.


TİP korteji

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçim startı verdiği ilk mitingde Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş’ın sahneye çıkıp konuşma yapmaması tabii ki dikkati çekti.

TİP sözcüsü Sera Kadıgil, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bütün bileşenleriyle ortak pankartın arkasında yürüdü. Ancak neden kürsüde konuşma yapılmadığı, yanıt bulması gereken bir soruydu.

“TİP konuşma yapmayacak söylentisi var” sorusunu sorduğumuzda tertip komitesinden isimlerin şaşkınlık ifadeleri, kararın son anda alındığına işaret ediyor.

Herkes ketum davranırken, bir gazeteci değerlendirmesi olarak Birgün Gazetesi’nden Hüseyin Şimşek imzalı haberin rahatsızlık yaratmış olabileceğini düşünüyorum.

Hüseyin Şimşek’in haberinde “TİP’in TBMM’de grup kurmaya yetecek sayı olan 20 milletvekilinin seçilmesi garantili yerlerden aday gösterilmesini istediği” iddiası yer almıştı.

TİP bu haberi yalanladı ve “TİP’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kaç milletvekili ile temsil edileceği sadece ve sadece yurttaşların takdirindedir” dedi.

Birgün gazetesi sonrasında TİP ve HDP’den isimlerle konuşularak haberin yapıldığını açıkladı. TİP’in açıklaması ortada. Diğer muhatap HDP’den ise bir açıklama şu ana kadar gelmedi. Bu durum sahneye yansımış olabilir.


HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar

Gelelim ortak aday tartışmalarına…

HDP MYK hafta başı ortak aday ya da kendi adayını çıkarma konusunu tartışacak. HDP MYK’dan çıkacak kararı, hafta içi yapılacak Emek ve Özgürlük İttifakı toplantısına taşıyacak. İttifaktaki diğer partiler de aday konusundaki tutumlarını aynı masaya getirecek.

HDP’nin eğilimi kendi adayını çıkarmak yönünde. Zira konuştuğum kimi parti yöneticileri adayın kim olacağı konusunda tabanda isim yoklaması yapılacağını söyledi. Tabana dört ismin sorulacağı, bu isimlerin de HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Gültan Kışanak ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı olacağı konuşuluyor.

HDP’nin ortak aday konusunda Altılı Masa’ya yaptığı “Açık diyalog şeffaf müzakere” çağrısının altını nasıl doldurduğunu sorduğum HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç şu yanıtı verdi:

Altılı Masa’nın adayı kim olacak ise aday bizimle de konuşmalı. Seçimden sonraki Türkiye’de aynı hukuksuzluk, adaletsizlikler devam edecekse biz bunu anlamak ve bilmek istiyoruz. Bizim için geçiş dönemi çok önemli. Geçiş döneminde kim ne yapacak onu bilmek istiyoruz. Seçim önemli, seçimin kazanılması lazım ama seçimi kazandıktan sonra ne olacağını bilmiyoruz. Güzel metinler hazırlanabilir. Ancak hayata geçmedikten sonra, onların gereği yapılmadıktan sonra o güzel metinler siyasi partiler müzesinde yerini alır. Altılı Masa kendisini bağlayacağı metni anlatacak. Biz de kendi metnimizi anlatacağız. Buluşma noktası var mı yok mu göreceğiz. Altılı Masa’nın metninde bizim de imzamız olsun talebimiz kesinlikle yok. Altılı Masa’nın bir parçası olmak istemiyoruz. Altılı Masa bizimle bir müzakere yapacaksa müzakereyi yaparız diyoruz.

Altılı Masa'nın HDP ile diyalog kurmasına İyi Parti'de özellikle bir kanadın karşı çıktığı siyaset kulislerinde konuşulan bir konu. HDP, "seçimden sonra nasıl bir Türkiye vaat ediliyor" sorusuna yanıt ararken aslında İyi Parti'nin MHP gibi davranıp davranmayacağını sorguluyor.  

HDP seçmeni de partisinin ne diyeceğine bakıyor. Alanda konuştuğum kimi insanlar Demirtaş’ı gönüllerindeki aday olarak ifade etseler de başka bir isim zikretmek istemediler. Zira “İttifaka bizim bir isim söylememiz doğru olmaz” diyen politik bir taban var.


Yazarın Diğer Yazıları

Suriyelilere Gönüllü Geri Dönüş belgesini imzalatmak işe yarıyor mu?

Geri dönenler arasında Türkiye’ye kaçak yollardan gelmek isteyenler varmış

Ahmet Davutoğlu: Suriye’de otonom bir bölgeye karar verilirse Türkiye paniğe kapılmamalı

“Türkiye’nin Suriye’deki ölçeği YPG tehdidi olamaz. Herkesi düşman görürseniz nasıl büyüyeceksiniz nasıl ekonomik güçlenecek”

“Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya” duygusu artık seküler-milliyetçi seçmenin duygusu

Toplumsal Barış ve Kürt Sorunu araştırması: ‘2. sınıf vatandaş’ olma duygusunun siyasi partiler tabanındaki dağılım çarpıcı. DEM Parti seçmeninde bu duygu yüzde 83… AKP seçmeninde yüzde 25, MHP seçmeninde yüzde 22, Zafer Parti seçmeninde ise yüzde 64

"
"