01 Mart 2024

Ayhan Bora Kaplan'ın suçları onca delile rağmen davaya dönüşmemiş; iddianamede tek tek anlatılmış

Erkan Doğan dosyası konusunda "kovuşturmaya yer olmadığı" kararını veren savcı hakkında bir işlem yapılacak mı? HSK devreye girdi mi?

"Silahlı örgüt yönetici" olmakla suçlanan, Ankara emniyetinin "ibret olsun" mesajı taşıyan görüntülerle yakaladığı Ayhan Bora Kaplan'ın, özellikle 15 Temmuz darbe girişimi olan 2016'dan sonra, hakkında açılan soruşturmalar nasıl oldu da davaya dönüşmedi?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianame bunu da sorguluyor…

Zira farklı tarihlerde "kovuşturmaya yer olmadığı" yönündeki kararları da mercek altına almış iddianame…

Örneklerle gidelim…

İddianamede müşteki olan Erkan Doğan, kamuoyunun gündemine Ayhan Bora Kaplan ve adamlarının kendisini kaçırdığı, dişlerini söktüğü, alıkoyduğu iddialarıyla gündeme geldi. 

Olay tarihi 2016…

Erkan Doğan, Barış Kurt'un yanında harita mühendisi olarak çalışan, maaşını alamadığı için Barış Kurt'la anlaşmazlık yaşayan, parası almak için gittiğinde Ayhan Bora Kaplan ve adamları tarafından kaçırılan, eziyet gören bir kişi…

Alıkonulduğu yerden kaçmayı başarabilen Erkan Doğan karakola giderek suç duyurusunda bulundu.

Soruşturma açıldı ama 2018'de bu suç duyurusuyla ilgili savcılık "kovuşturmaya yer olmadığı" kararını verdi.

Kovuşturmaya yer olmadığı kararının gerekçesi Erkan Doğan'ın ifadelerinin "soyut" bulunması… Erkan Doğan'a işkence yapılması için Ayhan Bora Kaplan'ı azmettirdiği iddia edilen Barış Kurt'la ilgili iddiaların "ciddi bulgu ve bilgilere dayanmadığı"…

Bu arada şu bilgiyi de hatırlatmak gerekiyor: Barış Kurt, bu dosyada tutuklu ve iddianamede "Siyasi bağlantılarını kullanarak Ayhan Bora Kaplan'ın hukuki işlerini çözmekle görevli kişi" olarak tespit edildi.

Ancak iddianamede deniyor ki "Kovuşturmaya yer yok" kararı verilmesi mümkün değil…

Çünkü;

-  "Soyut" diyorsunuz ama Adli Tıp Kurumu'nun incelemeleri, sağlık raporları Erkan Doğan'ın ifadelerini ispatlıyor.

- Deliller denetime elverişli olacak şekilde tartışılmamış, dikkate alınmayan deliller var.

- Şüpheliler (Ayhan Bora Kaplan, Barış Kurt) ve müştekinin (Erkan Doğan) sinyal yeri ortaklığı olup olmadığına bakılmamış

Bunun üzerine dosyadaki bu deliller yeniden değerlendirilerek re'sen soruşturma açıldı 2023'te ve Erkan Doğan'ın adalet arayışı yargılamanın konusu yapıldı.

Peki Erkan Doğan dosyası konusunda "kovuşturmaya yer olmadığı" kararını veren savcı hakkında bir işlem yapılacak mı? HSK devreye girdi mi?

Mahfuz Tatar ve Semih Arslan'ın ölümüyle ilgili Ayhan Bora Kaplan'ın hukuken nasıl korunduğunu ortaya koyan bölümler de iddianamede yer alıyor.

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

İstiklal’deki bombalı saldırıyla ilgili kararda ‘örgüte’ vurgu yok 

İnsanları hayattan koparan bombalı ya da silahlı saldırıların nasıl örgütlendiğini, talimatın nasıl alındığı/verildiğini ve silahların nasıl temin edildiğini delilleriyle açığa çıkarmak suçun kendisi kadar önemli

İyi Parti kongresine doğru: Usulsüz delege kayıtları mı var, Cumhur İttifakı ile ittifak mümkün mü?

İyi Parti için yeniden kuruluş anlamına gelen olağanüstü kurultaya günler kala, adaylardan Tolga Akalın'a yakın isim Rıdvan Uz, kurultay delegeleri listesinde "usulsüzlükler" tespit ettiklerini açıkladı. Edindiğim bilgilere göre "usulsüzlük"ten kastedilen şey, yaprak dökümü yaşayan İyi Parti'den istifa eden delegelerin listelerden düşürülmemesi…