06 Ekim 2019

Baba Zula 10. albümünde sınırları zorluyor

Baba Zula 10. albümü Derin Derin'de patika yollara sapmaktan çekinmiyor ve hem kendinin hem de dinleyicinin sınırlarını zorluyor

Türkiye'nin ilk ve tek psychedelic grubu Baba Zula, 13. yılını yeni bir albümle kutluyor. Beş yıllık aradan sonra dinleyiciyle buluşan ve Glitterbeat Records etiketiyle yayınlanan Derin Derin grubun 10. albümü. Elektrik saz, vokal ve tereminde Murat Ertel, perküsyonda Levent Akman, darbuka ve perküsyonda Ümit Adakale, elektrik ud ve vokalde Periklis Tsoukalas'ın yer aldığı grubun bu son albümünde on şarkı yer alıyor.

Geleneksel halk müziği öğelerini elektronik tınılarla birleştirerek dinleyicinin ucu açık sulara yelken açmasını sağlayan ve özellikle canlı performanslarıyla trans'a geçişte hiç zorlanmayan Baba Zula'nın Derin Derin albümü, grubun en deneysel çalışması olarak nitelendirmek mümkün. Zira şarkıların nerede başlayıp nereye doğru ilerleyeceği ve nerede biteceğini kestirmek mümkün değil. Bu anlamda baktığımızda Derin Derin'i on şarkının aralarda es verilerek tek şarkıda birleştirmesiyle tamamlanmış bir albüm olarak görmek mümkün.

Murat Ertel'in baş döndüren vokalleri, rüyadan aniden uyanmışçasına tepki göstermemize yol açan aralardaki elektronik vuruşlarla perküsyonların birleşimi, bildiğimiz Baba Zula müziğinin çok çok ötesinde bir sound'a erişiyor.

Derin Derin'in kapak görseli de 92 yaşındaki hattat ustası Ethem Çalışkan tarafından yapıldı. Ayrıca yine albümdeki fotoğraflar 150 yıllık bir objektif ve körüklü bir fotoğraf makinesiyle dönemin teknolojisine uygun olarak çekildi.

Baba Zula, Derin Derin'de bildiği yoldan şaşmıyor ancak bu kez patika yollara cesurca girmekten de çekinmiyor. Albümü dinlerken şarkılara odaklanmak dışında elinizden başka bir şey gelmiyor. Çünkü müzik sizi kelimenin tam anlamıyla avucunun içine almasını biliyor ve tamamen ona odaklanmanızı sağlıyor.

Bu da Derin Derin albümünün Baba Zula'nın marifet ve ustalığının son ürünü olarak play list'imizdeki yerini almasını kaçınılmazlaştırıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

GOSS: “Olası Kazalar”, yapması uzun ve zor olsa da yanında baskıya ek olarak bize özgürlük ve gurur getirdi

İlk albümü “Olası Kazalar”ı yayınlayan GOSS, albümle ilgili olarak şunları söylüyor: Albüm, bize, GOSS’un hikâyesini daha geniş kitlelere anlatma imkânı sundu

Orta Doğu uzmanı Brauns: Erdoğan, iktidarda kalabilmek için çeşitli güçlerin çelişkilerinden yararlanma ve bunları birbirine karşı kullanma konusunda çok becerikli

"Erdoğan Kürt, sorununa gerçek bir çözüm bulmak için uygun adımları çok daha önce atabilirdi. Ankara bunun yerine Suriye ve Irak'ta maliyetli askeri müdahalelere bel bağlamaya devam ediyor"

Hatice Hamarat: Tüm zarlar atıldı mı oyunda?

Hatice Hamarat, yeni teklisi “Manevra”nın hikâyesini "Kendimi aradığım ve bulunca bile tatmin olmadığım bir süreçte kendime yazdım ve kendime söyledim. Aslında büyük bir ironi bu parça benim için. Kendime attığım gol, ama pası da kendim veriyorum" ifadeleriyle anlattı

"
"