Haberler

Yıldız Kenter'i öğrencileri anlattı: Tiyatro ateşini yakan kadındır; devlet ve belediye bu ateş için destek vermeli

"Yıldız Kenter, öğrencileri için gerçek bir anneydi"

19 Kasım 2019 14:07

91 yaşında hayatını kaybeden tiyatronun divası Yıldız Kenter'i İstanbul Harbiye'deki Kenter Tiyatrosu'nda öğrencileri, sahne arkadaşları, siyaset ve sanat dünyasından pek çok isim uğurladı. 

Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Melek Baykal, Ali Poyrazoğlu, Tamer Levent, Zafer Algöz, Aliye Uzunatağan, Yetkin Dikinciler, Yıldıray Şahinler gibi isimler katıldı. 

Yıldız Kenter için 'Bir oyuncudan öteydi, Türk tiyatrosunun en büyük oyuncusunu kaybettik'  diyen oyuncu Zafer Algöz, T24'e verdiği röportajda şunları söyledi:

"Yıldız Kenter, hayatı boyunca dolu salonlara oynadı. Gördüğünüz gibi cenaze töreni de dışarılara kadar taştı. Bu da insanların ona hak ettiği sevgi ve saygıyı göstermesinin bir şeklidir. Bir oyuncudan öteydi. Türk tiyatrosunun en büyük oyuncusunu kaybettik. Başımız sağolsun." 

'Yıldız Kenter Türkiye'de tiyatro ateşini yakan kadındır' diyen oyuncu Aliye Uzunatağan da duygularını şu sözlerle dile getirdi: 

"İçim yanıyor. Çünkü yalnız bir hocayı değil çok iyi bir insanı kaybettik. Muhteşem bir kadındı. Biz talebelerinin içindeki sanat ateşini Yıldız Kenter yaktı. Gelip her zaman oyunlarımızı izlerdi. Yıldız Kenter Türkiye'de tiyatro ateşini yakan kadındır. Yıldız hanım tiyatro sanatı demektir. Hoca öyle bir ateş yaktı ki Türkiye var olduğu sürece o ateş, o meşale öğrencileriyle beraber yürüyecektir. Türkiye var olduğu sürece o ateş hiç sönmeyecektir. Tabii ki devletin ve belediyelerin bu ateşi yakmamıza destek vermesi gerekiyor. Türkiye tiyatrosunun tek eksiği sahne. Biz sahne istiyoruz. Ekrem İmamoğlu söz vermiş. Bu sahneyi onararak sahiplerine teslim edeceğim demiş. Yıldız Kenter'in sırtını sıvazlamadığı sanatçı yoktur. O talebeleri için gerçek bir anneydi. 

Yıldız Kenter'in öğrencisi olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren oyuncu Yıldıray Şahinler de şunları söyledi: 

"Hayatımıza bir fırtına gibi girdi. Bize çok şey öğretti. Öğretmen olduğumda onun söylediklerini daha iyi anladım. Oyunculuk ve öğretmenlik hayatımda hep yanımda duruyor. Bana bir Kutup Yıldızı gibi kılavuzluk ediyor ve yol gösteriyor. Yıldız Kenter, dünyada gelmiş geçmiş en iyi tiyatroculardan biri."

"Yıldız Kenter, Türkiye insanının bir sembolüdür'" diyen oyuncu Tamer Levent, duygularını şöyle ifade etti: 

"Yıldız Kenter, Kenter Tiyatrosunu kendi elleriyle yaptı. Burayla bir kültür yarattı. Yıldız Kenter'in benim için anlamı yaşamın sanatsallaşmasıydı. Çünkü kendisi davranışı, kişiliği ve zarafetiyle örnekti. Bir an bile boş durmadı. 81 yaşında 'Kraliçe Lear' oyununda sahnede amuda kalkan bir kişiydi."

Kenter için 'Devir açan bir insandı' yorumunu yapan oyuncu Yetkin Dikinciler de Kenter'i şu sözlerle andı: 

"İnsana ve hayata dokunmak için emek veren bir insandı. Hayatı boyunca bunun bir örneği oldu. Nitekim benim hayatıma da dokundu. Hayatın akışını değiştiren efsane bir insanın ölümünden sonra 'Bir devir kapandı' gibi yorumlar yapılır. Benim görüşüm şudur, o devir açan bir insandır. Bunu da sanatıyla kanıtlamıştır. "

Yıldız Kenter'in naaşı, İstanbul Harbiye'de bulunan Kenter Tiyatrosu'ndaki törenin ardından Levent Camii'nden kılınan öğle namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.