Haberler

Vergi paketine tepki gösteren Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Özdemiroğlu: Kayıt dışılıkla mücadeleden çok, yolunacak yeni kaz arıyorlar!

25 Temmuz 2024 18:50

T24 Video

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Haydar Özdemiroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelen ve bu hafta Genel Kurul’da görüşmelerine başlanan vergi paketini eleştirdi. Özdemiroğlu, vergi yükünün adil dağıtılması gerektiğini belirterek “Sadece ‘çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almak’ ya da ‘dolaylı vergilerin payını azaltmak’ vergi adaletini sağlamak için yeterli değildir!” dedi.

Vergi paketinde alınteri ile kazanılan ücretler ve maaşların, kar, rant ve faiz kazançları ile aynı kefeye konmasına tepki gösteren Başkan Özdemiroğlu, vergi yükünün emekçilerden servet sahiplerine doğru kaydırılması gerektiğini vurguladı.

Kalıcı ve artan oranlı servet vergisi konulmalı

Kalıcı ve artan oranlı servet vergisi alınması gerektiğine dikkat çeken Özdemiroğlu, “Gelir vergisi tarifesinin en üst diliminin % 55’e yükseltilmesi; en alt diliminin ise % 10’a düşürülmesi gerek” dedi.

Gelir dilimleri gerçekçi bir şekilde yükseltilmelidir

Yılın ilk aylarından itibaren vergi dilimine girdiği için maaşları azalan emekçilerin sorunlarına da değinen Özdemiroğlu, ücretlilerin gelir vergisi hesaplanırken vergiden değil matrahtan indirim yöntemine geçilmesini önerdi ve böylece yılın ikinci yarısından itibaren üst vergi dilimine kalan emekçilerin gelirlerinin azalmasının önüne geçilebileceğini belirtti.

Vergi paketi bütçe açığı için çare değil

Hazırlanan vergi paketinin aylar öncesinden basına sızdırılarak, çeşitli uygulamaların değiştirilmesine de tepki gösteren Özdemiroğlu, vergi adaletinin sağlanamaması konusunda endişelerini paylaştı.

Hazırlanan vergi paketi ile hedeflenen 150 Milyar TL’nin 2.7 trilyon olan bütçe açığı için çare olamayacağına da değinen Özdemiroğlu, paketin kayıt dışılık ile mücadeleden çok “yolunacak yeni kazların getirilmesini” amaçladığından bahsetti.

Pakette istisna, muafiyet ve indirim gibi imtiyazların devam ettiğinin altını çizen Haydar Özdemiroğlu sözlerini vergilerin adil olması gerektiğini belirterek asgari ücrete ve emekli maaşlarına zam isteyerek bitirdi.