Haberler

Üretimi bırakma eşiğine geldiğini söyleyen genç çiftçi: Böyle giderse tarım konusunda tamamen dışa bağımlı bir ülke oluruz

24 Haziran 2024 15:26

T24 Video

İznik Mavisi adıyla Bursa'da yıllardır yaban mersini yetiştiriciliği yapan genç çiftçi Eda Halıcı, ekonomik kriz sebebiyle üretim maliyetlerinin yükseldiğini, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını söyledi. Sosyal medya hesabından “Benim sesim olmak için videoyu paylaşabilir misiniz?” başlığıyla yayınladığı videoda Halıcı hem maddi hem maddi zorluklarla savaşarak tarım içinde kalmaya çalıştığını belirterek yaşadığı sorunları şu ifadelerle anlattı:

“Üretimi bırakma eşiğindeyim”

“Biz bu meyveleri üretirken binbir fedakarlıkla üretiyoruz. Sezonu geldiği zaman büyük şirketler ve büyük çiftçiler altında eziliyoruz küçük üreticiler olduğumuz için. Meyveleri satarken toptan satış konusunda problem yaşıyoruz. Çünkü büyük üreticiler, firmalar bizim gibi küçük üreticileri düşünmedikleri için sürekli fiyatı en dibe çekmeye çalışıyor ve bizden mal alan insanlar bizden kat be kat çok kazanıyor. Süreç böyle ilerlediği zaman da zorluklar kat be kat artıyor, çiftçiler dayanacak gücü bulamadığı için üretimi bırakmak zorunda kalıyor. Şu an ben de o eşikteyim.”

“Toptancı bulamıyorum”

“Sadece parkende satışla bu bahçeyi sürdüremiyorum. Hem zamanım yetmiyor, hem meyvelerim dalında çürüyor. Şu an tonlarca meyvem var ama alıcısı yok. 2-3 hafta içinde satamazsam bütün meyvelerim çürüyecek. Bir senedir, bahçeye yaptığımız uğraşlar boşa gitmiş olacak. Ben bunu yaşamak istemiyorum. Toptancı bulamıyorum, bulsam bile çok komik fiyatlar söylüyorlar ve ‘o fiyata vereceğime bahçemde çürüsünler’ diyorum.”

“Böyle giderse tarım konusunda tamamen dışa bağımlı bir ülke oluruz”

“Bu videoyu çevrenizle paylaşabilirseniz belki bir ses olur, bu sadece benim problemim değil, bütün çiftçi arkadaşlarımın problemi. Meyvelerimin dalında çürümesini istemiyorum. Ve artık kafamda ‘acaba ben bu sezon bu meyveleri pazarlayabilecek miyim’ kuşkusuyla değil de ‘sezon gelsin de güzel güzel üretimimi yapayım’ dediğim bir sene geçirmek istiyorum. Böyle giderse tarım konusunda tamamen dışa bağımlı bir ülke oluruz”

Halıcı yayınladığı videoyu “Bu yazacaklarım bazı kesimdeki insanları rahatsız edebilir ama artık bunların yüksek sesle söylenmesi gerekiyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz sebebiyle üretim maliyetlerimiz oldukça yükseldi. Bu sebeple ülkemizde üretilen bazı tarımsal ürünlerin ihraç edilebilmesi de imkansız hale geldi. İç piyasa alıcıları da ürün arzının bol, talebin az olduğu bahanesiyle oldukça zor şartlarda ve yüksek maliyetlerle ürettiğimiz ürünlerimizi elimizden komik fiyatlardan alıp bizden aldıkları fiyatların üç hatta dört katına satabiliyorlar. Hal böyle olunca biz küçük üreticiler zarar ederken, hiçbir riske gitmeden bizim emeğimizi çalan, bizim zor durumda kaldığımızı bildikleri için onlara muhtaç olduğumuzu düşünen kısacası kanımızı emen kenevari tüccarlar servetlerine servet katıyorlar. Bu şartlarda bizim gibi küçük üreticilerin üretmeye devam etmesinin anlamı kalmıyor. Dayanamıyoruz. Biz çiftçiler olarak artık umudumuz tükendi. Büyük firmalar tarafından hor görülmekten, yok sayılmaktan bıktım. Geleceğe dair en ufak bir umudum yok. Her yerde boy boy “kadın çiftçiye destek, genç çiftçiye destek, çiftçiye destek” gibi reklamlar yapılıyor ama elle tutulur gerçek bir destek hiç yok. Ben destek göremediğim sürece bu ekonomik koşullarda üretimin içinde kalamam. Dayanamam. Dayanmak istiyorum, tarıma devam etmek istiyorum. Umarım sesimi duyanlar olur. Umarım bu sorunlara en kısa sürede bir çözüm bulunur.” notuyla paylaştı.