Haberler

Tunceli’de 'sokak hayvanları uyutulmasın' eylemi

25 Mayıs 2024 14:58

T24 Video

Tunceli n’de hayvanseverler, sokak hayvanlarının 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde 'uyutulmasına' ilişkin hazırlık aşamasında olduğu belirtilen yasal düzenlemeye tepki gösterdi. Dersim Hayvanları Koruma Derneği (DERHAYKO) Başkanı Ezgi Doğan, “Sahipli sahipsiz tüm kopeklerin kısırlaştırması ve üretimin engellenmesi, sorunun asıl ve yegane çözümüdür” dedi.

“Bu nefret çağrıları bir nefret politikasının ürünüdür”

Derhayko’nun çağrısıyla birçok hayvansever, Seyit Rıza Meydanı’nda toplandı. Hayvanseverler sık sık ‘uyuma, yaşat’ sloganı attı. Dernek Başkanı Ezgi Doğan, yasanın gerçekleşmesi halinde köpek popülasyonunun 1 yıl sonra yeniden artacağını belirterek, şunları söyledi:

“Son günlerde gündemde olan sokak hayvanlarının toplatılıp uyutulması, tüm sosyal mecralarda ve Mecliste normal ve uygar bir çözümmüşçesine lanse edilmektedir. Halk ve hayvanlar, iki tarafın da mağdur olduğu hale getirilmiştir ve bunun neticesinde çözüm mağdur taraflardan biri olan sokak hayvanlarının öldürülmesinde bulmuş, toplumda kutuplaşmalara neden olmuştur.”

“Bu işi gerek kurumlar gerek gönüllüler olarak medeni bir şekilde çözeceğimize inancımız tam”

“5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’nda belediyelere ve devlet kurumlarına düşen görev kısırlaştırıp, aşılatıp, yerinde yasatılmasına yöneliktir. Ancak hızla artan bu köpek popülasyonu 5199’u uygulamayan, yıllardır işini yapmayan, sorumluluklarını üstlenmeyen belediyelerin kurumların yanlış ve eksik yürütülen politikaların bir sonucudur. Belediyelerce yıllardır gizli kapılar ardında bu katliamlar gerçekleştirilmektedir ve asla çözümün parçası değil, vahşetin parçası olmuşlardır. Öldürmenin çözüm olmayacağının hepimiz farkındayız.

“Kısırlaştırması ve üretimin engellenmesi, sorunun asıl ve yegane çözümüdür”

"Bu yasa gerçekleştirildiği takdirde çok değil, katliamdan 1 yıl sonra yine popülasyon ayni rakamlara ulaşacaktır. Bunun sebebi popülasyonun asıl kaynağı olan üretimin devam etmesidir. Sahipli sahipsiz tüm kopeklerin kısırlaştırması ve üretimin engellenmesi, sorunun asıl ve yegane çözümüdür”

“1000 yıldır sokak hayvanlarıyla birlikte yaşayan bir toplumun öldürmeye rıza göstermesi söz konusu olamaz”

“Öyle ki toplumsal rızayı nefret üzerine inşa etmeye çalışarak sokak hayvanı popülasyonunun öldürmeyle çözülmeyeceğine  ilişkin veteriner hekimlerin görüşleri göz ardı edilmiş, mevcut sorunun öldürmekten başka bir yolla çözülmeyeceğine dair bir algı yaratılmıştır. Oysa yaklaşık 1000 yıldır sokak hayvanlarıyla birlikte yaşayan, vakıflar kuran bir toplumun öldürmeye rıza göstermesi söz konusu olamaz.”

Kaynak: DHA / Serhat Ozan Yıldırım