Haberler

Suriyeli depremzedeler: Nereye gideceğiz, Allah canımızı aldığında bu bitecek...

Akran zorbalığından dolayı okulu bırakan 16 yaşındaki Sidra: 1 hafta oldu kimse yardıma gelmedi, sadece yemek getiriyorlar

18 Şubat 2023 12:58

Kahramanmaraş merkezli depremde şu ana kadar 40 bine yakın insan hayatını kaybetti.

Gaziantep ve çevresinde yaşayan yüzbinlerce Suriyeli sığınmacı da depremden etkilendi. 12 yıl önce Türkiye’ye gelen ve Gaziantep’in merkez ilçelerinden Şahinbey’de yaşayan Suriyeli bir aile depremden sonra yaşadıklarını T24’e anlattı.

8 kişilik ailenin dedesi olduğunu söyleyen kişi “Ne söyleyebilirim ki; bu durumdan kimse razı olamaz. Kadın erkek herkes aynı yerde yaşıyor. Devamlı kalabileceğimiz bir yer istiyoruz. Hayatımızı yaşamaya devam etmek istiyoruz ama bu hayat değil. Allah canımızı aldığında bu bitecek" sözleriyle anlattı duygularını. 

Evlerinin hasar gördüğünü belirten Suriyeli aile, yemek dışında kimseden yardım görmediklerini, sorarak buldukları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları'nın (GASMEK) Şahinbey binasına sığındıklarını söyledi. 

Ailenin dedesi Ahmet, “Biz bu bölgede oturuyoruz. Saat 4.00 civarında uyurken deprem oldu. Deprem olduğunda pijamalarımızla sokağa çıktık. Saat 10.00’a kadar bekledik. Çevredekiler bir yerlere gitmeye başlayınca biz de sorarak burayı bulduk ve geldik” dedi.

Ahmet sözlerine şöyle devam etti:

"Benim baktığım, babaları Suriye’de şehit olmuş 3 tane yetim var. Ben 10-11 yıldır Türkiye’deyim çok şükür Türk tarafından hiçbir yardım talep etmedim. Avrupa’ya gitmek için iltica talebinde bulundum, Avrupa ülkelerinde yaşamak için mülâkat yaptık ondan da bir sonuç çıkmadı. Suriye’de güvenlik yok, şimdi Türkiye’nin bu bölgesinde de güvenlik sorunları var. Suriyeli kardeşlerimiz de enkaz altında. Hepsi aynı durumda. Allah canımızı aldığında bu bitecek.”

Okulu bırakmak zorunda kalan 16 yaşındaki Sidra: "Arkadaşlarım sürekli laf söylüyorlardı ben de sıkıldım ve bıraktım"

4 yaşında İdlib’ten geldiğini söyleyen ve akran zorbalığından dolayı 8’inci sınıftan sonra okulu bırakmak zorunda kalan 16 yaşındaki Sidra ise, “4 yaşımdan beridir ben buradayım. Şimdi 16 yaşımdayım. İdlip’ten geldim, 8’e kadar okula gittim sonra bıraktım. Arkadaşlarım sürekli laf söylüyorlardı ben de sıkıldım ve bıraktım. Benimle konuşmuyorlardı, herkes parka gidiyordu ben ise eve gitmek zorunda kalıyordum. O yüzden okuldan nefret ettim ve bıraktım” diye konuştu.

Depremden sonra sokakta kaldıklarını ve kimsenin yardıma gelmediğini belirten Sidra deprem gecesini şöyle anlattı:

“(Depremi) çok zor yaşadım, herkes de zor yaşadı. Çok korktum… Herkes sokakta kaldı. O gece hiç kimse yardım etmedi. Biz sokakta kaldık. Suriyeli bir arkadaşım burayı söyledi, biz de buraya yaşamaya geldik. 1 hafta oldu kimse yardıma gelmedi, sadece yemek getiriyorlar. Hiç kıyafetimiz yok biz eve zor gidip, giyinip geliyoruz.

Bizim evimiz yüksek katlı olduğu için ve kırmızı işaretle işaretlendiği için biz eve gitmiyoruz. Sokakta kalmaya mecbur olduk.”

Bir takım ayrımcı söylemlere de maruz kaldıklarını anlatan Sidra, “Bazen söylüyorlar sen Suriyelisin ben Türkiyeliyim, farklılıklarımız var. Ama biz hepimiz insanız, sadece doğduğumuz yer farklı” ifadelerini kullandı.

Öte yandan T24 ekibinin bölgeden ayrılmasından sonra GASMEK binasından çıkarılan ve yıkılma tehlikesi olan eve dönmek zorunda kalan Suriyeli aile şimdi başını sokacak bir çadır arıyor. Çünkü ev sahibi evden çıkmalarını istemiş.