Haberler

"Suriye Anayasa Komitesi başarılı olursa, Suriye'de demokratik ve mezhebe dayanmayan bir yapı oluşacak"

31 Ekim 2019 17:44

2011 yılından beri devam eden Suriye iç savaşına siyasi çözüm geliştirmek için İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriye Anayasa Komitesi toplantısını değerlendiren Rusya uzmanı Aydın Sezer, "başarılı olması durumunda mezhebe dayanmayan bir yapı oluşacak" dedi. 

T24 Manşet'e konuşan Sezer; Suriye Anayasa Komitesi çalışmalarına yarından itibaren 45 kişiden oluşan anayasa yazım komisyonunun devam edeceğini söyledi.

Sezer komisyonun çalışma ilkeleri konusunda şöyle konuştu: "Hem komisyonda hem komitede kararların yüzde 75 çoğunluk ile alınması gerekiyor. Temsilcilerin bu çalışmalarda referans alacağı 3 tane belge var. Bunlardan bir tanesi Birleşmiş Milletler'in 22/54 nolu kararı, diğeri bir önceki temsilci Stefan De Mistura'nın hazırlamış olduğu temel prensipler ki; bunlar 12 tane. Ayrıca bu 12 prensibin bir anlamda kabul edildiği 30 Ocak 2018 'de Soçi'de açıklanan Suriye Halkları Konferansı sonuç bildirgesi. Bu metinlerin ortak özelliği Suriye'de demokrasi, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün garanti altına alınmış olduğu yeni bir yönetimin ortaya çıkartılması."  

Sezer, "Anayasa Komisyonu eğer çalışmalarını başarıyla sonuçlandırırsa Suriye'de hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına dayalı eşit anayasal vatandaşlık ilkesi çerçevesinde mezhebe dayanmayan bir yapı oluşacak. Burada kadınlara da bir vurgu var. Yüzde 30 kadın kotası getiriliyor" diye konuştu.