Haberler

Somalı madenciler 4. günde yine barikata takıldı: Paramız yatırılmadan geri adım atmayacağız

08 Ekim 2019 10:33

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasının ardından işlerinden tazminatsız olarak atılan işçilerin Soma’dan Ankara’ya yürüyüşüne 4. günde de jandarma müdahale etti. Madenciler ancak 10 metre ilerleyebildi. 

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme ve Eğitim Uzmanı Başaran Aksu, madencilere yaptığı konuşmada, "Böyle rezalet olur mu? Ey devleti yöneten! Ya bu işi düzelt, ya işçinin hakkını ver, ya da kenara çekil kardeşim!" dedi.

Aksu madencilere, neden yola çıktıklarını hatırlattı ve "Biz bu yola çıkarken, 'Banka nakit hesaplarımıza paralar yatmadan biz bir adım geri atmayacağız' dedik. Niye böyle dedik? 5 yıl boyunca elli bin yalan işittik, elli bin hikaye dinledik, mahkemeleri kazandık, paramızı almak için icraya başvurduk, paramızı alamıyoruz" diye konuştu. 

Sendika örgütlenme uzmanlarından Kamil Kartal ise barikat kurulan alanda, "Bakın 2 gündür burada o kadar çok alttan alta provokatif işler yapılıyor ki; maden patronları devrede. Bu eylemi bitirmek için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Devlet güçleri devrede, eyleme katılmak isteyen işçi arkadaşlarımızın ailelerine baskı yapılarak eylemi kırmaya, gelen arkadaşlarımızı yıldırmaya, 'Lanet olsun' dedirtip eylemi bıraktırmaya zorluyorlar. Biz paramızı almak için buradayız. Paramızı alana kadar direneceğiz" ifadelerini kullandı.

5 işçi temsilcisi yarın Ankara'da AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Enerji Bakanlığı temsilcileri ve parti liderleriyle görüşecek.

Madenciler, paraların yatırılması durumunda Soma'ya dönecekler.