Haberler

WWF'ye göre Akdeniz'e en çok plastik atan ülke Türkiye; 'Sıfır atık' projesi başladı

20 Eylül 2019 10:58

'Sıfır Atık' projesinin ilk pilot uygulaması Büyükada'da başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalar Belediyesi ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF)  ortak başlattığı projenin amacı, plastik kirliliğini yok etmek, deniz ekosistemini korumak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalar Belediyesi ve uluslararası çevre örgütü Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ortak projesinde söz alan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül şöyle konuştu: 

Siyasetçi şapkam olduğuna göre tereciye tere satmamak için siyasi bir iki kelamda bulunacağım; 23 Nisan sonrası halkımızın isteklerine bakarsak daha yapıcı ve barışçıl bir  dil istedi halk. 

Çevre meselesi halkımız açısından hadi işe koyulalım dememiz gereken devasa sorunlardan birisi.  Çevre sorunları, öncelikli meselelerimizden birisi. Sıfır atık projesi kapsamında Büyükada'nın pilot bölge olması kıvanç verici.

Bunun bir bilinç meselesi olduğu çok ortada, bu bir kültür ve eğitim meselesi fakat ondan da önce bir nefes alıp- verme meselesi. 

 WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı; Uğur Bayar; “Ülkemiz ve dünyamız için denizlerimizin bugün karşı karşıya bulunduğu bu tabloyu değiştirmek zorundayız"dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sadiye Bilgiç Karabulut da 2000'li yılların başında Türkiye'de sadece %1 oranında geri dönüşüm sağlandığını bugün ise bu oranın yüzde %13 seviyelerine çıktığını söyledi. 

Karabulut şöyle konuştu:

"2021'de depozito uygulamasına geçilecek"

Yıllık 31 milyon ton belediye atığı üretimimiz bulunmaktadır.Yaklaşık 300 ton değerlendirilebilir atık ekonomiye kazandırılmıştır. Sıfır atık eğitimi kapsamında bugüne kadar 900 bin kişiye eğitim verilmiştir. Sıfır atık yönetmeliği kapsamında 250 binin üzerinde olan toplam 88 büyükşehir, ilçe belediyesi sıfır atık sistemini kurmakla mükellef kılınmıştır. 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle sıfır atık hizmeti sağlanmış olacaktır. Depozito uygulaması 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle ülkemizde uygulanmaya başlayacaktır. Depozito uygulanmasıyla atıklara değer katılarak daha etkin toplama oranlarına erişilecek. Bu projeyle 100 bin kişiye istihdam sağlanacaktır. 

Akdeniz'e en çok plastik madde atan ülke Türkiye

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF)'nın  Akdeniz'de yaptığı araştırma sonuçlarına göre günde 144 ton ile Akdeniz'e en çok Türkiye'den plastik madde atılıyor. 

Türkiye'nin ardından en çok plastik atan ülkeler İspanya (126 ton), İtalya (90 ton), Mısır (77 ton) ve Fransa (66 ton) . Akdeniz kıyılarını ziyaret eden turistler de atıkların her yıl yüzde 40 artmasına neden oluyor.

Akdeniz’deki atıkların yüzde 95’ini plastik maddeler oluştururken, Akdeniz’de yaşayan 134 tür deniz canlısı bu atıkları yiyor. Akdeniz’de bir kilometre karede 5 milimetreden küçük 1,25 milyon plastik parça bulunuyor.

''Blue Panda Türkiye'de"

Projenin tanıtımının ardından "Daha İyi Korunan Bir Akdeniz" fikriyle Fransa'dan yola çıkıp Yunanistan'a oradan da Türkiye turu için Büyükada'ya gelen WWF'e ait 'Blue Panda' yelkenlisi de gazetecilere gezdirildi. 

Türkiye turunu 10 Ekim'de Antalya Kaş'ta tamamlayacak olan 'Blue Panda' yelkenlisi Fas Ve Tunus'a doğru yol alacak. 

Haber-Kamera-Fotoğraf: Adil Ergin Bağcı