Akustik 24

Ses tiyatrosundan podcast tiyatrosuna; BGST’ten K’nın Sesi oyunu

10 Temmuz 2020 18:35

Akustik24’te Ayşen Güven, BGST Tiyatro ile yeni oyunları K’nın Sesi’ni konuştu. 

Pandeminin pek çok alan gibi derinden sarstığı tiyatrolar için dayanışma çalışmaları sürerken radyo tiyatrosu günleri yeniden doğdu. Salgının pozitif çıktısı olarak görülebilecek nadir yaratımlardan olan ses tiyatrosunun bir örneği de BGST’den geldi. Üstelik karantinanın, sokağa çıkma yasaklarının, salgında #evdekalma hakkı tanınmayanların sesi olacak bir seri halinde… K’nın Sesi’yle podcast formunda tiyatroyu, sesin tiyatrodaki gücünü, salgına dair yaratabilme deneyimini Tiyatro Sanatçısı Duygu Dalyanoğlu ve Akademisyen Özlem Aslan anlattı. 

Peki kimlerdi bu K’lar? Kadınlar, kuirler, işçiler, kanunlar klarnetlerdi. Aslında hep eşitsizlikle karşı karşıya kalan, sesleri az duyulan, görünürlüklerine imkan tanınmayan herkesin biraz da hepimizin sesi: K’nın Sesi. 

Her hafta ses tiyatrosu formunda kısa bir oyun olarak yayınlanan K’nın Sesi üç boyutlu ses tasarımı ile hazırlandı ve bu nedenle dinleyiciye gerçek bir seyir hissi verecek kadar etkileyici bir teknik altyapısı var. Metinleri Duygu Dalyanoğlu tarafından monolog formunda yazılan ve mikro hikayelere odaklanan her bir oyun, kocaman kapıları aralıyor. Oyunun ardından Özlem Aslan’ın organize ettiği ve oyunun temasına uygun uzmanların katıldığı söyleşiler düzenleniyor. 

Evde  kalmanın herkes için aynı koşullarda yaşanmadığını söyleyen Özlem Aslan, özellikle şiddet gören kadınların sokağa çıkma yasaklarıyla yardım alma ya da şiddetten uzaklaşma imkanlarının da ortadan kalktığına dikkati çekti. 

Duygu Dalyanoğoğlu da K’nın Sesi serisinin salgının “yeni normal” sürecinde de kainatın pek çok deneyimine ses olmaya devam edeceğini söyledi. 

Ayşen Güven’in BGST Tiyatro’dan Duygu Dalyanoğlu ve Özlem Aslan’la K’nın Sesi üzerine söyleşisi yayında. İster izleyin ister dinleyin.  

Oyunlara ve sohbetlere K’nın Sesi adı ile Spotify ve Soundcloud platformlarından ulaşabilirsiniz:

TIKLAYIN - https://open.spotify.com/show/0MKneITVib6WJeCCVurWmW?si=BYgCb1dPS1S5Xgk6ze5Q7w

TIKLAYIN - https://soundcloud.com/kninsesi

K’nın Sesi oyunları BGST Tiyatro Youtube kanallarından takip edilebilir.

TIKLAYIN - https://www.youtube.com/BGSTTiyatro