Haberler

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı: Netflix'i bol 'bip'li izleyeceğimiz günler geliyor

01 Ağustos 2019 12:53

İnternet üzerinde yapılan yayınlara Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) denetimi getiren yasanın yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

" Radyo,Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu" başlıklı yönetmelik lisans alımı/lisans iptali ve yayınların denetiminin nasıl uygulanacağını belirliyor. 

Yönetmeliği,  RTÜK'e CHP kontenjanından seçilen İlhan Taşcı, T24'e değerlendirdi.

"Yayıncılık faaliyetlerinin özgürlük alanı olarak görülen İnternet yayıncılığının da mevcut baskı sistemine bağlanacağını" ifade Taşçı, "Netflix'i bol 'bip'li izleyeceğimiz günler geliyor" dedi. 

Milyarlarca videonun denetlemesinin mümkün olamayacağını bu nedenle 'şikayet' üzerine denetleme sisteminin işletileceğini belirten Taşcı "İktidarın belirlediği alan kadar yayın yapılacak" diye konuştu. Taşcı, şikayetlerin daha çok belirli yapılardan geleceğini söyledi. 

İlhan Taşcı'ya göre yönetmelik muğlak ve gri alanlarla dolu. Bu nedenle uygulamaya bakılmalı. 

Yönetmeliğe göre Periscope üzerinden kişisel yayın yapanlara da lisans zorunluluğu getiriliyor. 100 bin TL olarak belirlenen lisans ücreti yayıncılık özgürlüğü üzerinde de mali bir baskı oluşturacak. 

CHP kontenjanından RTÜK'e seçilen yeni üye Faruk Bildirici yönetmeliğe ilişkin yaptığı değerlendirmede "Benim göreve başlamamdan önce hazırlanmış yönetmelikte gri alanlar var. Örneğin; 'özgülenmemiş platformlar'ın tanımı açıkça yapılmamış. Bütün bu gri alanların, açıklık taşımayan konuların özgürlükler lehine değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Özellikle de çeşitli dijital ortamlarda bağımsız habercilik yapan siteler, gazeteciler, youtuberler, bireysel iletişimlerin, bu yasal düzenleme ve yönetmelik kapsamına girmediği kanısındayım" dedi. 

 


Yönetmeliğin tam metni: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/08/20190801-5.htm