Haberler

Rezan Epözdemir: Biz yargılamanın safahat sırasında bunu da mahkemeye sunduk, dedik ki 'bu Mayasız Ayini' olabilir

14 Ağustos 2023 11:40

T24 Video

Münevver Karabulut’un ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, Fatih Altaylı'nın YouTube kanalına konuk olduğu sırada cinayetin ''Mayasız Ayini'' sonucu işlenmiş olabileceğine dair tezi açıklamıştı. Epözdemir'in yıllar önce Esra Ceylan'ın programına katılarak ''Mayasız Ayini'' tezini kendisinin mahkemeye sunduğu ortaya çıktı. 

Fatih Altaylı'nın YouTube kanalına konuk olan avukat Rezan Epözdemir, Münevver Karabulut davasının nasıl başladığı, günümüze kadar geçen sürede neler olduğunu aktardığı açıklamalarında dikkat çeken nokta, ''Münevver Karabulut cinayetindeki 'Mayasız Ayin' iddiası'' olmuştu. Cem Garipoğlu’nun intihar ettiği günün ardından yaşanan olaylarda Fatih Altaylı'nın sorularına cevap veren Epözdemir, Karabulut cinayetindeki nedenin mahkemenin ele aldığı “Mayasız Ayin” iddiasının bulunduğu dört senaryo üzerinden açıkladı. Açıklamanın gündem olmasının ardından Epözdemir'in yıllar önce Esra Ceylan'ın televizyon programına konuk olduğu sırada “Mayasız Ayin” tezini kendisinin mahkemeye sunduğu ortaya çıktı. 

Epözdemir, Fatih Altaylı'nın programında şu ifadeleri kullandı: 
Olayın oluş şekline baktığımızda Bahçeşehir’de işlenen cinayet korsan taksi ile 40 kilometre mesafeye taşınıyor. Niye? Kime neyi ispat ediyorsunuz? Burada yargılamanın safahat sırasında bir tartışma oldu. Mayasız Ayini. Cezayir asıllı bir aile Yahudi kökenli. Osmanlı İmparatorluğunda’da yarı kökenli bir ailenin infaz edilmesinin bir sebebi buymuş; Mayasız ayini. 18 yaşına gelmiş bir erkek bakire genç bir kızı katledip rüştünü ispat ediyor. Bu senaryo dosya tutanaklarına girerek mahkeme bunun üzerinde durdu. Mahkeme bu 4 gerekçeden hangisini sübut ettiğini tespit edemedi. Bulamadı.”

Bu açıklamalardan sonra yıllar önceki sözleri ortaya çıkınca Fatih Altaylı, Epözdemir adına açıklamada bulundu. Altaylı, ''Antisemitik söylemleri olan biri ile değil program yapmak konuşmam bile'' dedi.

Ardından Fatih Altaylı'nın açıklamasına ekleyerek Epözdemir bir açıklamada bulundu. Epözdemir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise şu ifadeleri kullandı:

Fatih Altaylı ile yaptığımız ve aşağıda linkini paylaştığım programda, Fatih bey bana cinayetin gerekçesini soruyor, ben de mahkeme gerekçeyi binlerce sayfa ve onlarca klasöre rağmen tespit edemedi, 4 farklı senaryo üzerinde durdu diyorum ve mahkemenin üzerinde durduğu bu senaryoları anlatıyorum. Mayasız ayini de bu gerekçelerden biri. Bu duruşma tutanaklarına ve gerekçeye yansıyan bir durum, benim görüşüm değil. Yayının ilgili bölümünü izlemeden, beni antisemitik açıklama yapmakla suçlamak açıkça kötü niyetlidir ve benim asla kabul edemeyeceğim bir yaklaşımdır. Bu tür gerçek dışı, kötü niyetli ve hedef gösteren açıklamalar bu hunharca ve vahşice cinayeti de meşrulaştırmaktadır. Bu konuda herkesin hassasiyet göstermesini istirham ediyorum. Selam ve Sevgiler.”

Cinayetin yaşandığı yıllarda Esra Ceylan'ın programına konuk olan Münevver Karabulut’un ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, cinayetin “Mayasız Ayini” sonucu işlenmiş olabileceğine dair tezi bizzat kendisinin mahkemeye sunduğunu belirtiyor.

Esra Ceylan'ın ihbar hattını kullanarak canlı yayına katılan seyircinin sorusu üzerine açıklık getirilen Mayasız Ayini'nin ortaya çıkışı sağlayan soru şu şekilde:

''Katliamın yapıldığı özellikle şunu öğrenmek istiyoruz; cinayetin yapıldığı yerden katil, cesedin bulunduğu yerden kurtulmaktansa neden alıp Etiler'e getirerek babaannesinin evinin önünde bir çöp konteynerin atılıyor? Acaba o koca holdingin başına geçebilmek için birilerine bir ispat, bir görev miydi?''

Canlı yayına bağlanan bir seyircinin sorusu üzerine açıklamalarda bulunan Epözdemir şöyle konuştu:

''Benim zaten anlaşılmaz ve hastalıklı bulduğum durum bu''

''Burada vurgulanmak istenilen şey şu öncesinde; sanık cinayet öncesinde Etiler'de 'bizim niye burada rakımız satılmıyor, hemen bana rapor gönderin' diyor. Henüz 17 yaşında İstanbul Bölge Müdür'ü yapılmış, bir çocuk 6 dil biliyor, Türkiye'nin en önemli okullarında okumuş fakat buna rağmen böylesine hunharca ve vahşice bir cinayet işleyen bir cani. Dolayısıyla bence seyircinin biraz önce vurgulamak istediği bir beyaz Türk nasıl bu hale gelirden kasıt bu. Ki benim zaten anlaşılmaz ve hastalıklı bulduğum durum bu. Hanımefendi gerekçelerini sordu 'niçin acaba Bahçeşehir'de bu cinayet işleniyor ve Etiler'de babaannesinin evinin önündeki çöp konteynerine bırakılıyor?' Ekonomik koşulları iyi olan, bu kadar da nüfuzlu bir aile beton döker, denize atar, evi yakar ama burada bu sorunun aslında cevabı cinayetin niçin işlendiğine ilişkin bir cevap. Yargılamanın safhası sırasında 4 tane gerekçe üzerinde duruldu. Ne yazık ki gerekçeli karar da dahi bu soruların cevapları bulunmadı. Birinci gerekçe şuydu; rahmetli direnmiş mukavemet göstermiş. Tırnaklarında sanık ailesindeki kişilere dair DNA'lar var. Dolayısıyla mukavemet gösterdiği için bir direnç var ve daha önce fiziksel bir birlikteliği de yok. Acaba bu cani bu kıza bir şey yapmak istedi de bu cinayet bu yüzden mi oldu? Ya da bir başkası yapmak istedi de bundan mı oldu?

İki ailenin bir sırrını öğrendi bu yüzden mi oldu? Çünkü 15 gün önceden msn de yazışmalar var. 'Sana hayatının en güzel günlerini yaşatacağım, bütün dünya bizi konuşacak, seni sevgimle boğacağım, senin için gitar çalmayı öğreniyorum, boğacağım boğacağım sarılacağım sana' gibi böyle garip mesaj içerikleri var.

''Biz yargılamanın safahat sırasında bunu da mahkemeye sunduk, dedik ki 'bu Mayasız Ayini' olabilir''

Üçüncüsü de biliyorsunuz, Osmanlı İmparatorluğu'nda birçok belli bir dinsel kökenden gelen anlayışın katledilmesinin müsebbibi olan bir 'Mayasız Ayini' diye bir ayin türü var. 18 yaşına gelmiş bir genç rüştünü ispat etmek amacıyla, kendisini ailesine karşı büyümüş gösterebilmek amacıyla; daha önce fiziksel bir birlikteliği olmayan bir genç kızı katlediyor ve ailesine rüştünü ispat ediyor. Biz yargılamanın safhasında bunu da mahkemeye sunduk, dedik ki 'bu Mayasız Ayini' olabilir. Bir dinsel grubun Yahudilerin çok fazla genelde infaz edilmesi müsebbibinde olan bir durum. Çünkü olayın oluşu ve kurgusuna bakarsanız; Bahçehir'den alınıyor, Etiler'e kadar götürülüyor çok uzun bir mesafe, etrafı kayalık. Ya bilinçaltında babaannesinin önündeki çöp konteyner ile bir mesele var oraya gidiyor ya da rüştünü ispat etmeye çalışıyor. Ya okuduğu kitaplar ya da başka bir şeyin tezahür etkisiyle biz en çok bu 3 gerekçenin üzerinde durduk. Nitekim sonrasındaki Etiler'de Akmerkez'e gidip arkadaşıyla kahve içmesi soğukkanlı bir şekilde, Münevver'in telefonunu oradan kaybetmesi, öncesinden testereyi alıp getirip aynı arabayla maktulü alıp getirmesi tasarlama argümanı.

''Yargılamanın safahat sırasında bunu mahkemeyle paylaştık''

Dolayısıyla bütün bunlar bize acaba bu bir ayin midir? Bu gerekçeyle mi yapıldı şeklinde soru işaretleri uyandırdı. Yargılamanın safahat sırasında bunu mahkemeyle paylaştık. Gerekçelerden biri bu olabilir ama ne yazık ki gerekçeli karar yazılmasına ve karar alınmasına rağmen hala gerekçe tam olarak ortaya çıkmadı. Bu 4 alternatiften birinin olabileceğini mahkemenin safahat sırasında söyledik.''

Ne olmuştu?

Fatih Altaylı YouTube kanalında Münevver Karabulut ailesinin avukatı Dr. Rezan Epözdemir’i konuk aldı. Avukat Epözdemir, Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtladı. Münevver Karabulut davasının nasıl başladığını açıklamasıyla ilk günden günümüze kadar geçen süreci tekrar aktardı. Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtlayan avukat Rezan Epözdemir’in açıklamalarında dikkat çeken nokta; ”Münevver Karabulut cinayetindeki ‘Mayasız Ayin’ detayı oldu.

İstanbul’da 14 yıl önce Münevver Karabulut’u katleden Cem Garipoğlu davası ile ilgili önemli gelişmelerin yaşanmaya devam ettiği davada, en son Karabulut ailesinin Garipoğlu’nun mezarının açılması için yaptığı başvuru reddedildi. Başvurunun reddinin ardından Karabulut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir ise Anayasa Mahkemesi’ne hak ihlali gerekçesiyle başvuracaklarını ifade etti.

TIKLAYIN I Münevver Karabulut'un ailesinin avukatı Dr. Rezan Epözdemir, Münevver Karabulut cinayetindeki "Mayasız Ayin" iddiasını açıkladı

TIKLAYIN I Rezzan Epözdemir’in 'Mayasız Ayini' açıklaması tepkilere neden olurken Fatih Altaylı’dan savunucu açıklama geldi: Son derece ayıp bir şey