Haberler

Prof. Dr. Güvenç: ABD İncirlik'in alternatifini yarattı, Kürecik'in kapatılması ise Türkiye-NATO ilişkilerini sorgulatır

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Serhat Güvenç, İncirlik ve Kürecik üslerinin statüsünü T24 Manşet'e değerlendirdi

16 Aralık 2019 17:33

ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu'nun "Ermeni soykırımı" karar tasarısını kabul etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İncirlik ve Kürecik üslerini kapatırız" dedi. Üslerin uluslararası statülerini akademisyen Prof. Dr. Serhat Güvenç T24 Manşet'e anlattı. Güvenç, "İncirlik, Türk-Amerikan ilişkilerini orta derecede etkileme potansiyeline sahip. Ancak Kürecik'in kapatılması Türkiye'nin NATO içindeki konumunu bir hayli zayıflatacak bir gelişme olabilir" dedi. 

İncirlik Üssü'nün NATO amaçlı ABD'ye tahsis edilmiş ortak bir tesis olduğunu, ancak ağırlıklı olarak ABD tarafından kullanıldığını belirten Güvenç, "Geçtiğimiz dönemde ABD bu üssü istediği gibi kullanamayacağına yönelik işaretleri okuduğu için buradaki faaliyetlerini başka yerlere kaydırdı. Dolayısıyla şu an Amerika ve NATO için hayati bir önem taşıdığı söylenemez. İncirlik'teki faaliyetlerin durdurulması çok büyük bir anlam ifade etmez" diye konuştu. 

Kürecik Üssü için durumun farklı olduğunu belirten Güvenç, "Kürecik, başta Amerikan ağırlıklı bir sistemin parçası olarak konuşlandırılmıştır ama NATO'nun balistik füze savunma sisteminin bir parçasıdır. Buranın kapatılması Türkiye'nin 2010 Lizbon NATO Zirvesi'nde karara bağladığı savunma sisteminden çekilmesi anlamına gelecektir. Bu da Türkiye'nin NATO üyesi olarak güvenirliğini daha da sorgulanır hale getirecektir" ifadelerini kullandı.