Haberler

Prof. Dr. Aydın: Vaka sayılarını düşüremezsek kapanmak zorunda kalacağız

"Türkiye aslında turuncu ve kırmızı durumda"

18 Eylül 2021 13:55

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, “Kış çok ağır geçecek. Vaka sayılarını düşüremezsek kapanmak zorunda kalacağız” diyerek uyardı.

100 bin kişiye düşen Covid-19 vaka sayıları haritasında 4-10 Eylül tarihlerinde, en çok vaka yoğunluğu yaşanan iller bir önceki hafta olduğu gibi Rize ve Bayburt olarak tespit edildi. Bölgede iki kentin yanı sıra Trabzon, Gümüşhane, Artvin, Giresun, Samsun ve Ordu da yüksek vaka oranlarıyla dikkat çekti.

Prof. Dr. Aydın, daha önce kullanılan renkli risk haritasına işaret ederek “Eski vaka renklendirme haritasına göre yeşil alan hiç kalmadı, sarı alan olan yerler var. Türkiye aslında turuncu ve kırmızı durumda. Vakalarımız çok yüksek ve Karadeniz de önde gidiyor.“

İnsanlar artık kurallara uymadığını vurgulayan profesör sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun sonucu olarak da hastanelerde viral özellikli üst solunum yolu enfeksiyonları görmeye başladık. Elbette her yıl mevsimsel olarak bunu görüyorduk ama geçen yıl maskelerin çok önemli düzeyde kullanılması nedeniyle hiç görmemiştik. Neredeyse sıfırdı ama bu yıl çok erken başladı. Bu da bize maske kuralı uyumu olmadığını düşündürdü.”

Vakaların azalmaması durumunda kış mevsiminin zor geçeceğini söyleyen Aydın, “Geçen yıl kadar ciddi hasta sayımız yok gibi görünüyor ama hastalar az olmasına rağmen ölüm sayısında artış var. Ülkede her dört günde binden fazla ölüm var. Bunu görmezlikten gelmek hiç doğru değil. Kapatmamak için direniyoruz ama önlemlerimizi almaz, sayıları düşüremezsek kapanmak zorunda kalacağız” dedi.