Akustik 24

PEYK Grubu’nun solisti İrfan Alış: Olta Dayanışma Albümleri ile belki bir gelenek başladı

PEYK Grubu’nun solisti İrfan Alış Akustik24’te Ayşen Güven’e konuk oldu

11 Eylül 2020 14:42

Olta Dayanışma Albümleri için ilk adım pandemi döneminde atıldı. Müzik üretiminin her aşamasında var olan sisteme uzak durmayı tercih eden Peyk grubu kendi içlerinde oluşturdukları dayanışmayı, yaşanılan bu sarsıntılı süreçte, solistleri İrfan Alış’ın fikriyle, zorda olan müzisyenlere ve sahne emekçilerine ulaştırdı ve böylece ‘umut denizine bir olta atıldı.'

Başta zor olacağını düşündüğünü anlatan İrfan Alış, “Hiç kimseye giderek katılmalarını istemiyor, arkadaşımın arkadaşı şeklinde bir zincirle ilerliyoruz” dedi. “Buradan müzisyenler dayanışmaya da gidebilir, kooperatif de kurabilir. Plak şirketi denilen kavramı yok da edebilirler yani. Böyle bir risk var onlar için” derken Alış “Biz öyle bir niyetle çıkmadık yola. Çünkü artık müzisyenlerin kimsesiz olduğunun anlaşıldığı bu dönemde yeni bir kanal açmaktı asıl meselemiz” diye de ekliyor.

“Aramız da ilk şarkısını yapanlar da var,  bizim gibi 30 yıldır sahnelerde indienin ortasında çırpınan gruplar da var” diyen müzisyen “Ama buradaki ortak birliktelik hiçbir çıkar veya gelir bekliyor olmamamız. O nedenle ben projeyi anlatmak istiyorum hep. Aslında bakarsanız sonu olmayan albümler silsilesi yaratmak amacımız. Belki binlerce albüme giden bir gelenek başladı ve biz şuan 4’üncü albümü bile neredeyse hazırladık” sözleriyle heyecanını paylaştı.


Müzik sektörünün belli kuralları olduğunu belirten Peyk’in solisti İrfan Alış, “Biz o kurallarla davranmak istemedik müziğe öyle yaklaşmadık hiçbir zaman. Ama bu işi meslek kapısı yapan çok insan var. Bizim gibi de olmak zorunda değil herkesin durumu. Biz onlarla aynı paraları da kazandık, kazanmıyor değiliz. Öte yandan bizim başka işlerimiz var müzikten geçinmiyoruz sonuçta. Ama müzikten geçinen insanların hayat damarları koptu. En azından bu çaresizliği halka gösterebiliriz. O yüzden de biz insanlara yalvararak bir şeyler yapmıyoruz. En nihayetinde bu albüme gelen herkesin amacı iyilik" diye anlattı.

“Müzisyenler arasındaki dayanışmayı güçlendirilmesi umudu adına oltayı attık denize” diyen Alış müzisyenlerin örgütsüzlüğüne de dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Bu ülkede örgüt diyince 'terör 'geliyor akla ama biz müzisyenler örgütsüz olduğumuz için açız. Şuan işçilerin de 1500, 1600 lira emekli maaşı var. Örgüt olmadığı için böyle. Mesela Emeklilikte Yaşa Takılanlar 1 milyona ulaşan örgütlü bir sistem kurdular ve onları herkes dikkate alıyor. Biz müzisyenleri umursamıyorlar bile. Olta tam da bu noktada anlamlı.”

Cebinden ve emeğinden feragat edenlerle şimdiden 300 kişinin dahil olduğu Olta Dayanışma Albümü-1 tüm dijital platformlarda yayında. #olta dayanışma albümleri hastagini şarkıları paylaşırken kullanabilir albümler ve haklarındaki haberleri takip etmek için de “berlinstagram/oltadayanisma - facebook/oltadayanisma” hesaplarını takip edebilirsiniz.

Velhasıl albüm duyurusunda söyledikleri “Umarız anlaşılmıştır yalnızlığımız… Ve de bilmelisin ki durumun herhangi bir iktidarın sonucu değildir; doğal üvey evladısındır tüm iktidarların, makbulü hiç olmayacaksın hiçbir dönemin.” cümleleri ışığında müzisyenler adına bir umut albümleri dizisi başladı.

Peyk Grubu’nun solisti İrfan Alış’la ‘Olta Dayanışma Albümü’ üzerine Akustik24 yayında. İster izleyin ister dinleyin...

Olta Dayanışma Albümü – 1

Peyk & Metin Önderoğlu: O
Asfalt Dünya: Sal
Deniz Perhan: Maria Puder
Başıbozuk: Kalan
No Land & İsimsiz Orkestra: Sulu Şaka
Eren Okur: Karantina’da Rampada
Bariş Çapkın: Son Sözüm
Alp Yenier: Burdayız Şimdi
Faruk Değirmenci: İki Yıldız
Stephan Brumberg: The Missing Piece
Sinağrit Baba: Tanzanya İptal
Cihan Sevil: Aşık Olma Sakın