Akustik 24

Oyuncu Alican Yücesoy: Herkes bizi sevmek zorunda değil, hatta mümkünse birazcık birileri sevmesin bizi

Alican Yücesoy, Ayşen Güven’e konuk oldu

13 Şubat 2021 19:47

Oyuncu Alican Yücesoy Akustik24’te Ayşen Güven’e konuk oldu.

Bugüne kadar kendi deyişiyle hep çalışan ve işi hep çok olan oyuncu, salgın döneminin çıldırtıcı üretimsizliğine nasıl dayandığını samimiyetle anlattı.

Severek oluşturduğu ‘eğlence çölünü’ anlatan Yücesoy, oyuncular Esra Dermancıoğlu ve Berkay Ateş’le yayınlarının ve daimi Mücbir Sebepler konukluğunun bu başa çıkma halinin parçası olduğunu söyledi.
Bu yayınlar dışında Platform Tiyatro’nun yeni oyunu ‘Şov Devam Edemez’i de anlatan Alican Yücesoy pandemi döneminde sanatçıların olduğu kadar herkesin içinden geçenleri aktarırken öncelikle kendini iyileştirdiğini söylüyor.

Çağdaş Alman tiyatrosunun önemli yazarlarından Roland Schimmelpfennig’in pandemi sürecinin başında kaleme aldığı ve gelecek günlere ilişkin öngörüler içeren ‘Şov Devam Edemez’, Alican Yücesoy tarafından da performans olarak YouTube’da yayınlandı.

https://www.youtube.com/watch?v=qoS39Sl6VMc

Alman yazar ‘Şov Devam Edemez’ de Covid-19 salgının ortaya çıkmasıyla sanat üreticilerinin içine girdiği çıkmazı, tiyatro yapmanın olanağını/olanaksızlığını tartışmaya açarak hükümetlerin sanatçıları yalnız bırakmasını sert ve ironik bir dille eleştiriyor.

Oyun, sahne performansının önemli unsurlarından canlılık ve teatrallik kavramları ekseninde Mark Levitas’ın dijital mecra için geliştirdiği konsept/yönetimle ve Alican Yücesoy’un yorumuyla hala seyre açık ve ücretsiz.

Oyun hakkında özellikle “Metin büyükse her şey tamamdır zaten. Ve çok iyi metin var ortada” diyen Yücesoy, “Öncelik kendimizi ifade etmekti. Sanatçıların kendilerini ifade edemediğinde neye dönüşeceğini hep merak etmişimdir. Ruh hastalarına mı, katillere mi! Aklıma hiç iyi bir şeye dönüşecekleri fikri gelmiyor” diyerek anlatıyor oyunun ve dönemin izini.

Komik yanlarının instagram yayınlarıyla dikkat çekmesi hakkında “genel sanat yönetmeniyken daha eğlenceliydim ” diyen oyuncu “Şu geçirdiğimiz süreçler bazı filtrelerin, bazı bariyerlerin kalkması gerektiği kanaatine getirdi beni. Herkes bariyerlerini olabildiğince kaldırsın lütfen zarar gelmez. ‘Herkes bizi sevmek zorunda değil’e tamamen inanıyorum artık. Hatta mümkünse birazcık birileri sevmesin bizi” yorumunu yaptı.

Alican Yücesoy’la kahkaha sayacının tavana vurduğu söyleşi yayında. Akustik24’ü ister izleyin, ister dinleyin!

KÜNYE:
Yazan: Roland Schimmelpfennig Çeviren: Erce Kardaş Yöneten: Mark Levitas Oynayan: Alican Yücesoy Ortak Yapımcılar: Platform Tiyatro Alican Yücesoy Görüntü Yönetmeni: Erhan Makar Kamera: Dart Film Ses & Kayıt: Melodika