Haberler

Türkiye'nin farklı yerlerinden Narin Güran eylemleri: "Bu hükümetin elinde, Narin ve diğer çocuklarımızın kanı var"

09 Eylül 2024 22:22

Narin'in ölümünün sorumlularının bulunması ve cezalandırılmasını için Türkiye'nin dört bir yanında eylemler devam ediyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Ordu'da siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve kadın platformları, Narin Güran için eylemler düzenledi.

Diyarbakır’ın Tavşantepe Köyünde 21 Ağustos'ta Kuran kursuna gidiyorum diyerek evden çıkıp bir daha geri dönmeyen 8 yaşındaki Narin'in cansız bedeninin bulunmasıyla birlikte birçok ilde protesto ve tepki eylemleri devam ediyor.

"Susmuyoruz korkmuyoruz adalet istiyoruz"

Ordu Kadın Platformu 19 Eylül Ortaokulu'ndan buluşarak Sırrıpaşa Caddesi'nden Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanı'na "karanlığa teslim olmayacağız" sloganları eşliğinde yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasını Ordu Kadın Platformu Donem Sözcüsü Nilgün Yılmaz, okudu. 

"Bu insanlık dışı cinayet, hepimizin yüreğinde derin yaralar açtı" diyen Nilgün Yılmaz açıklamasında şunları söyledi: 

"Bugün burada, vicdanlarımızı derinden sarsan bir vahşetin ardından bir araya gelmiş bulunuyoruz. Henüz küçücük yaşında, savunmasız bir çocuğun, Narin'in, hunharca katledilmesinden 19 gün sonra bir dereye atılmış bedenine rastladık. Bu insanlık dışı cinayet, hepimizin yüreğinde derin yaralar açtı. Türkiye’de son yıllarda artan çocuk ve kadın cinayetleri karşısında susmayacağız, susamayız." 

TİP Ankara İl Örgütü, Narin Güran için yürüyüş düzenledi

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Ankara İl Örgütü, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi'nde cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran için yürüyüş düzenledi. Yürüyüş, Ankara'daki Madenci Anıtı'ndan Kuğulu Park'a kadar gerçekleştirildi.

TİP, basın açıklamasında Narin Güran’ın kaybolduğu ilk andan itibaren, "Küçücük bir köyde, 1 saatte 8 yaşında bir çocuk nasıl kaybolur?" sorusunu sorduklarını belirtti. Açıklamada, olayın ardından yetkililerden tatmin edici bir açıklama alınamadığı ve yayın yasağı getirildiği ifade edildi. Çocuk ve kadın ölümlerinde katillerin korunmasını geçmiş olaylardan bildiklerini vurgulayan TİP, Narin’in cesedinin üç kez aranmış bir bölgede 19 gün sonra bulunduğunu belirtti.

Açıklamada, Narin’in ölümünden sorumlu kişilerin Hizbullah tarikatıyla bağlantılı olduğuna dair iddialar olduğu ve Diyarbakır AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun olayla ilgili açıklamalarının yetersiz olduğu eleştirildi. TİP, AKP hükümetine Narin Güran’ın katillerinin bulunup bulunmadığını, yayın yasağının neden getirildiğini ve halktan neyin saklandığını sordu.

TİP, çocukların ve kadınların tarikatlar, aşiretler ve kirli ilişkiler nedeniyle hayatlarını kaybetmelerini kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, "Bir çocuğun daha tarikat, aşiret ve devlet üçgeninde kaybolmasına izin vermeyeceğiz!" ifadesini kullandı.

İzmir Kadın Platformu, bu hükümetin elinde, Narin ve diğer çocuklarımızın kanı var

İzmir Kadın Platformu üyeleri, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Tavşantepe Mahallesi’nde cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran için protesto eylemi düzenledi. Konak ilçesindeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan kadınlar, Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinden ÖSYM binası önüne yürüyerek "Failleri korumayın, aklamayın" yazılı pankart açtı.

Eyleme Karabağlar Belediye Başkanı Helil İnay Kınay ve Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu da katıldı. Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Aylardır eylemlerde 'nefrete hayır, ölümlere hayır ve şiddete hayır' diye haykırıyoruz. Ancak, hayvanlar, çocuklar, kadınlar ve LGBT+ bireyler bu iktidarın baş düşmanları olarak görülüyor. Bu iktidar, yaşama ve özgürlüğe nefret besliyor. Çocukların güvenliği adına çıkarılan kanlı yasayı onaylayan meclis, tecavüzcü cemaat ve tarikatları da aklıyor. Bu hükümetin elinde, Narin ve diğer çocuklarımızın kanı var. İzmir’de yaşam hakkı savunucuları olarak bu duruma karşı mücadele ediyoruz."

Açıklamada, Ensar Vakfı'ndaki çocuk istismarı olayına da atıfta bulunularak, hükümetin çocukları ve kadınları korumakta başarısız olduğu vurgulandı. Eylemciler, tarikat yurtlarına ve şiddet sarmalına karşı adalet sağlama çağrısı yaptı.