Haberler

Okmeydanı-Fetihtepe'de polis eşliğinde mahallelinin elektrik ve suyu yine kesildi

30 Haziran 2022 11:20

T24 Video Haber

İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Fetihtepe Mahallesi'nde "kentsel dönüşüm" gerekçesiyle bugün yine mahallelinin elektrik, su ve doğalgazı polis eşliğinde kesildi.

Beyoğlu Belediyesi ekiplerine eşlik eden polis, bariyerler kurarak mahalledeki geri kalan evlerin de su, elektrik ve doğalgazını kesti.

Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rüstem Karakuş, 8 Haziran tarihini hatırlatarak "Mahallelinin yüzde 70'inin elektrik ve suyu kesikti. Şimdi kalan yüzde 30'unun da elektrik su ve doğalgazını kesmek için geldiler. Dün bu konuda yürütmeyi durdurma talebiyle duruşma vardı.Karara bağlanmadan bu işlemi yaptılar" dedi.

"Türkiye'ye bu hukuksuzluğu, adaletsizliği söylüyoruz, yazıklar olsun size"

Rüstem Karakuş, polis ve belediye ekiplerinin mahalleye gelmesi sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Buradaki binaların idarenin iddia ettiği gibi acil olarak yıkılması gereken riskli binalar değildir. Buradaki binaların hepsi ömrü 30 yıllık, çoğu da mühendislik hizmeti almış olan binalardır. Buralar acil yıkılacak olan binalar değildir. Acil yıkılacak binalar Kasımpaşa'da, Dolapdere, Tophane'dedir. Eğer insanları düşünüyorsanız kentsel dönüşüme orada başlayın. Burada böyle oldu bittiye getirmeyin bunu. Burada biz de kentsel dönüşümden yanayız ama bunun hukuk içerisinde, kuralları içerisinde yapılmasını istiyoruz. Kendi koyduğunuz kurallara uyun diyoruz. Onun için bu yaptığınızı protesto ediyoruz. Bütün Türkiye'ye bu hukuksuzluğu, adaletsizliği söylüyoruz. Sizi teşhir ediyoruz. Yazıklar olsun size."

Mahalleli "Zulme karşı omuz omuza" sloganlarıyla yapılan uygulamayı protesto etti.

"Çekin vurun beni daha iyi"

Bir mahalle sakini de polislerin mahalleye su ve elektriği kesmek için gelmesine tepkisini şu sözlerle ifade etti:

"Zeytin ekmek yedim, soğan yedim. Yemediysem Allah beni buradan... Yapsınlar, daha güzel olacak, ona da karşı değilim ama insan gibi yapsın zulümle değil. Böyle değil. Ne bu, savaşa mı gidiyorsunuz. Biz terörist miyiz? Teröriste böyle yapmazsınız. Yazıklar olsun... Annesi yukarıda hasta yatıyor. Çekin vurun beni daha iyi. Vallahi vurun."

"O zaman beni denize atsınlar"

Ekiplerin evine geldiği mahalle sakini yaşlı Döndü Aygün, "Avukata verdim. Ben uğraşamıyorum. Ben nasıl yapayım. Siz bana bir şey söyleyin de ben onu yapayım" dedi.

"Ev bulamadınız mı" diye soran kişiye ise Aygün,  koltuk değneğini göstererek "Bu halimde evi nerede bulayım. Bana belediye bulsun, yerleştirsin beni" yanıtını verdi.

Bunun üzerine videoda sesi duyulan kişi, "Haklı, doğru olayını zaten onlar çözüyor da, haksızlık yapıyorlar. Zaten bizim niyetimiz de o"  dedi.

Aygün ise "Bizim hattımızı neden kesiyorlar o zaman. Ben Allah'a sığınıyorum. Allah bayrama eriştirmesin. 401 senelik tapum var burada. Ben planını çizdirmişim, plan parası vermişim. Bana ev bulun yerleştirin, ondan sonra yıkın diyorum. Onu da gelip yapmıyorlar. Beni evin içinden komşu geldi çıkarttı buraya. Bir de eşim var o da yürüyemiyor. Bu halimde bir de ona bakıyorum. O zaman beni atsınlar. Denize atsınlar kaldırsınlar. Eşyamı meşyamı da gözüm de görmüyor; el işi yapmayla aldım. Bu evi ben ellerimle yaptım" diye konuştu.

Diğer yandan İstanbul 4. İdare Mahkemesi, mahalle sakini Rahime Eskici'nin Beyoğlu Belediyesi tarafından altyapı hizmetlerinin kesilmesiyle ilgili başvurusunu karara bağladı. Mahkeme "yürütmeyi durdurma" kararı verdi .

Mahallede çok sayıda "yürütmeyi durdurma" talepli başvuru var. Ancak başvurular sonuçlanmadan, Beyoğlu Belediyesi, elektrik, su ve doğalgazı kesti.