29 Ocak 2023 15:14
T24 Video Haber
Şair Nâzım Hikmet Ran doğumunun 121. yıldönümünde Rusya’nın başkenti Moskova’da anıldı. Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ev sahipliğinde, Moskova Belediyesi, Moskova Kültür Bakanlığı, Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi ve Moskova Nâzım Hikmet Kütüphanesi iş birliğiyle düzenlenen etkinlik Moskova Onejskiy Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.
Etkinlikte, açılış konuşmalarını Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Kurucu Başkanı Ali Galip Savaşır, Moskova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Ülker, Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdiresi Aleksandra İlyina ve Moskova Nâzım Hikmet Kütüphanesi Müdiresi Galina Sudina gerçekleştirdi. Bu yıl ilk kez Kültür İdaresi ve Belediyenin de yer aldığı programda, çoğunluğunu Rus vatandaşı katılımcıların oluşturdu.
Nâzım Hikmet'in şiir ve yazılarıyla Türkiye ve Rusya'daki insanların hayatına dokunduğunu ifade eden Büyükelçi Samsar konuşmasında şunları söyledi:
"İlk şiirini 11 yaşında kaleme alan Hikmet, sadece şair değil aynı zamanda bir düşünür ve entelektüeldir. Nâzım, sayısız şiir, oyun ve yazı yazmış, Nâzım Hikmet'in şiirleri dünyanın birçok ülkesinde çeşitli dillerde basılmış, oyunları sahnelenmiştir."
Nazım Hikmet'in eserlerinin Türkiye ile Rusya'yı birleştirdiğini vurgulayan Samsar, "Bugün burada onu anarak, hatırlayarak aslında bizler de onun sayesinde birbirimizin hayatlarına dokunuyoruz. Birleştirici etki işte bu. Nâzım, vefatından bunca yıl sonra dahi dostluk köprülerin kurulmasına vesile olmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye ve Rusya'dan bizlerin burada buluşmasına vesile olan yine Nâzım'dır" dedi.
Nâzım Hikmet'in anısını yaşatmaya devam edeceklerini dile getiren Mehmet Samsar, konuşmasını Şairin “Aşk Mönüsü” adlı şiirden bir bölümü okuyarak tamamladı.
Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Ali Galip Savaşır da konuşmasında, Vakfın etkinliklere katılan Türk ve Rus akademisyen ve öğrencilerinin bir buluşma ve görüş alışverişi platformu haline geldiğini belirtti.
Nâzım Hikmet’in dünya mirasına ait bir şair olduğunu, bilhassa Türkiye ve Rusya için olağanüstü öneme sahip olduğunu söyleyen Savaşır, “Vefatının üzerinden neredeyse 60 yıl geçmesine rağmen Nâzım Hikmet eserleriyle farklı ülkelerden farklı görüşleri ve inançları benimseyen insanları birbirine bağlayan bir köprü olmaya devam ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Moskova Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Koordinatörü Mehmet Ülker konuşmasında “Nâzım dünyaya mal olmuş, Türk ve Rus toplumunun ortak bir değeridir” diyerek etkinliğe ve Enstitünün faaliyetlerine dair bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdiresi Aleksandra İlyina, Nâzım Hikmet adına bir kütüphaneleri olmasından gurur duyduklarını ve bu etkinliğin gelecek ortak çalışmalar için heyecan verici bir başlangıç niteliği de taşıdığını söyledi.
Konuşmaların ardından gösterimi yapılan, yönetmenliğini gazeteci, yazar Nebil Özgentürk’ün gerçekleştirdiği “Nâzım Aramızda” belgeseli büyük beğeni topladı.
Rus öğrenciler tarafından Nâzım şiirlerinin okunduğu etkinlik, konser ve dans gösterileriyle devam etti.
© Tüm hakları saklıdır.