Haberler

Mey İçki CEO'su Levent Kömür: 6 milyon şişe kolonya üretecek etil alkolü bedava veya maliyetine verdik, 100 milyon liralık restoran alacağını 'maaşlar ve kiralar ödensin' diye öteledik

Kömür, Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtladı

15 Nisan 2020 17:53

Yeni tip Koronavirüs'le (Covit-19) mücadele kapsamında alınan önlemler birçok sektörü etkiledi. Restoranların, barların, otellerin kapatılmasıyla içki tüketiminin evlerde arttığını belirten Mey İçki CEO'su Levent Kömür, salgın sürecinde dezenfektan ihtiyacının da arttığını bu nedenle etil alkol fabrikasının tam kapasiteli üretime geçtiğini söyledi. Kömür "6 milyon şişe kolonya üretecek etil alkolü bedava veya maliyetine verdik, 100 milyon liralık restoran alacağını 'maaşlar ve kiralar ödensin' diye öteledik" dedi. 

T24'te Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtlayan Kömür, Yeni tip Koronavirüs (Covit-19) salgınının sektörü nasıl etkilediği anlattı.

Kömür, "Normalde etil alkol fabrikamız mevsimlik çalışırdı. Bu olaylar başladığı anda, kimseden herhangi bir uyarı ya da destek almadan fabrikayı açtık ve 24 saat çalıştırmaya başladık. Kolonya üreticilerine etil alkol temin ettik. Şu anda 6 milyon şişe kolonya üretilecek kadar etil alkol temin ettik piyasaya. Bunun bir kısmını bedelsiz yaptık. Bir kısmını da maliyetine yaptık. Sonuçta hiçbir ticari kaygı olmadan 6 milyon şişe kolonya üretilecek kadar etil alkolü piyasaya verdik" dedi. 

'Evde Kal' çağrıları sonrası alkol tüketiminin azaldığı belirten Kömür, "Açık içki noktaları dediğimiz restoran, bar, oteller tüketimin yarısıdır; bu yarısı sıfıra inmiş durumda şu anda. Diğer yarısını oluşturan kapalı içki noktaları dediğimiz tekel büfeleri ve perakende satış noktalarında ise yaklaşık yüzde 20 artmış durumda. Toplamda yüzde 40'a yakın bir düşüş var" diye konuştu.  

"Alkol bir sosyalleşme aracı"

Restoranların kapatılmasının ardından yeme-içme sektörünün bundan sonra nasıl şekilleneceği ile ilgili konuşmanın erken olduğunu ifade eden Levent Kömür "Bunu hiç kimse bilmiyor. Önemli olan bundan sonra kendimiz nasıl şekillendireceğimize odaklanmak. Bunu da ancak olaylar geçince yapabiliriz. İnsanlar iki uçta sosyalleşiyorlar; kalabalıkların sosyalleşmesi var, bir de bireylerin sosyalleşmesi var. Şu ana kadar kalabalıklara doğru gidiyordu. Tek başına sosyalleşme de vardı ama dengeliydi. Ama yeni denge ne tarafta kurulacak bilmiyorum. Bu noktada önemli olan, yetişmiş insan gücünü ve bilgi birikimini kaybetmemek lazım. En önemli konu bu. Bu konu masanın üzerinde duruyor" diye konuştu. 

"Çiftçi üretmezse bu sektör yok"

Alkollü içki sektöründeki bir başka önemli noktaya da dikkat çeken Kömür, "Çiftçi üretmezse bu sektör yok" dedi. "Biz üzüm, anason ve su su olduğu için var olan bir şirketiz. Bunlar yoksa biz yokuz" diyen Kömür, "O yüzden tarımın da özenle ele alınması gerekiyor. Şu an bizimle ilgili olan çiftçi üretiminde bir sorun yok. Ama dönem, kimsenin kendi tarafına bakması gereken dönem değil. Beni patates de ilgilendiriyor artık, başkasını üzüm de ilgilendirmeli. Bizim Elazığ'da önemli bir şarap fabrikamız var. O yüzden biz ihtiyacın düşmesini öngörmemize rağmen, ihtiyacımızın iki katı kadar üzüm alacağız Elazığ'dan. Sadece çiftçinin üzümü bağda kalmasın diye" ifadelerini kullandı.

Gıda sektörünün önemli unsurları olan hizmet sektörü çalışanları hakkında da sürdürülebilirliğin önemli olduğunu ifade eden Kömür, "Restoranlar kapandığı gün aksiyon alıp, 100 milyona yakın piyasa alacağımızı öteledik. Bu parayı bize vereceğinize garsonlarınıza verin, biz sonra konuşuruz dedik. Genel olarak yapılması gereken de bu" şeklinde konuştu.