Haberler

Metropolitan Müzesi‘ndeki Koç Vakfı Galerisi, İznik çinilerini ve İslam eserlerini dünyaya tanıtıyor

03 Kasım 2019 15:13

Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç 1946 yılında ABD ‘ye yaptığı bir seyahat sırasında özel vakıfların ne olduğunu öğrenmiş; hastane, üniversite , öğrenci yurtları ve müzelerin sosyal yardımlaşma vakıfları sayesinde nasıl ayakta durabildiğini, daha etkili yönetildiğini ve sosyal yardımlaşmanın ülkenin kalkınmasında büyük rol oynadığını gözlemlemiş. O seyahatte öğrenilenler, edinilen bilgiler 1969’da Türkiye’nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı’nın kurulmasıyla sonuçlanmış.

Vehbi Koç’un isteği ve kararıyla da Koç Holding’in gelirlerinin yüzde 10’u vakfın projelerine aktarılıyor. Bünyesinde hastaneler, üniversite, eğitim kurumları, müzeler barındıran Vehbi Koç Vakfı bu yıl 50. yaş gününü kutluyor.

Vakfın desteklediği önemli projelerden biri de New York’taki Metropolitan Müzesi-İslam Eserleri Bölümü. İran, Orta Asya, Suriye, Irak ve Türkiye’yi de kapsayan coğrafyada binlerce yıllık medeniyetlerin eserlerinin sergilendiği bölümde bir galeriye adını veren Koç Vakfı, başta İznik çinileri olmak üzere pek çok paha biçilemez eserin dünyanın her yerinden gelen milyonlarca ziyaretçiyle buluşmasını sağlıyor.

Şirin Payzın, Vehbi Koç Vakfı’nın 50. yılına özel American Turkish Society tarafından verilen ‘Hayırseverlik Ödülü’ töreni öncesinde Metropolitan Müzesi’ndeki Koç Ailesi Galerileri’ni ziyaret etti.

Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, Metropolitan Müzesi’yle yaptıkları iş birliğini ve galerinin serüvenini Şirin Payzın'a anlattı.