Haberler

Liseli öğrenciler 'İklim Grevi' yaptı: Hükümetler ve yerel yönetimler 'iklim acil' durumu ilan etmeli

20 Eylül 2019 18:14

İzmir'de Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda bir araya gelen liseli gençler, 'İklim Grevi' yaptı. Oturma eylemi yapan gençler hükümeti ve yerel yönetimleri acilen önlem almaya davet etti.

İsveçli ikim aktivisti Greta Thunberg'in geçen yıl İsveç Parlamentosu önünde başlattığı ve her cuma devam eden 'İklim İçin Okulu Bırakma Eylemleri' Türkiye dahil dünyanın dört bir yanına yayılmıştı.

Bugün, dünyanın birçok ülkesinde eş zamanlı olarak, 'Fridays For Future' adı altında Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda toplanan liseli öğrenciler, iklim krizine somut adımlar atılmasını talep etti. Meydanda oturma eylemi yaparak İklim Grevi gerçekleştiren yaklaşık 70 liseli öğrenci, ellerinde 'Otuzlarımı görmek istiyorum', 'İklim krizinin farkında mısınız?', 'Denizler yükseliyor biz de', 'Gezegen B Yok',  'Geleceğimden endişe ediyorum', 'Eğitimliyi dinlemeyecekseniz neden okula gidelim?', 'Winter is not coming' (Kış gelmiyor) yazılı pankartlar taşıdı.

Karbon salınımını azaltmak adına sadece 11 yıl kaldığını söyleyen öğrenciler, hükümeti ve yerel yönetimleri acilen önlem almaya davet etti. 

'Sıfır Gelecek' aktivisti Emin Şakir, "Bugün dünyanın binlerce yerinde iklim krizine karşı eylemler gerçekleşiyor. Bilim insanlarının en iyimser raporlarına göre, karbonu sıfırlamamız için önümüzde 11 yılımız kaldı. 11 yıl içinde acil bir önlem alınmazsa 2030'dan sonra bildiğimiz yaşam sona erecek. Bunun için hükümetlerin ve yerel yönetimlerin iklim acil durumu ilan etmesini ve gereğini yapmasını talep ediyoruz. Bu tüm dünya için ilk adım. Bu eylemlere ve bilinçlendirme, farkındalık yaratma çalışmalarına devam edeceğiz" diye konuştu.