Haberler

'Kaza Değil Cinayet' belgeselinin gösterimine katılan aileler: Bizi bu hak arayışında yalnız bırakmayın

16 Kasım 2019 11:43

T24 Haber Merkezi
 
'Kaza Değil Cinayet' belgeselinin gösterimine adalet arayan aileler de katıldı 

İş cinayeti

Fatih Pınar'ın hazırladığı belgesel; 'Kaza Değil Cinayet' , 2008'den beri iş cinayetlerinde yakınlarını kaybeden ailelerin mücadelesini anlatıyor.

Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi'nde belgeselin ilk gösterimine katılan aileler gösterimin sonunda söz alarak "bizleri bu hak arayışında yalnız bırakmayın" mesajı verdi. 

Türkiye'de iş cinayetleri 

İş Cinayeti Almanağı verilerine göre 2018'de 1872 işçi çalışırken hayatını kaybetti. ILO'nun verilerine göre ise her yıl meslek hastalığı nedeniyle ölen işçi sayısı, akut iş cinayetlerinde ölen işçilerin en az altı katına ulaşıyor. Kaza Değil Cinayet belgeseli, iş cinayetlerinde sorumluların yargılanması için mücadele veren ailelere odaklanıyor.

Belgeselde, arşiv görüntülerinden de yararlanarak bellekler tazeleniyor. Belgeselin merkezinde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınsaydı hiçbirinin ölmeyeceği vurgusu yapılıyor, bu nedenle işçilerin ölümü “Kaza değil, cinayet!” olarak nitelendiriliyor.

Adalet Arayan İşçi Aileleri

Adalet Arayan İşçi Aileleri 2012 yılından beri iş cinayetlerine dikkat çekmek için İstanbul Galatasaray Meydanı’nda Vicdan ve Adalet Nöbeti tutuyorlar. Her ayın ilk pazar günü buluştukları 75. nöbet “milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçeleriyle yasaklandı.Aileler başkaları ölmesin diye nöbet tutmaya devam ediyorlar. Sokakta, yakınlarını kaybettikleri cinayet mahallerinde, adliyelerde, tüm susturulma çabasına rağmen mücadele etmeye devam eden aileler, “Yası tutulmayan işçiler için mücadele verilemez” diyerek ölenleri anmaya, yaşayanlar için mücadele etmeye çağırıyor.

Belgesele nasıl ulaşılabilir?

'Kaza Değil Cinayet' belgeseli aralık ayında Hangi İnsan Hakları Film Festivali’nde, 2020’de Türkiye’deki İşçi Filmleri Festivali’nde ve Documentarist’te gösterilecek. Uluslararası festivallerdeki gösterimlerinden sonra 2020 yılının sonunda internetten herkese açık olarak yayınlanacak.