07 Mayıs 2021 16:06
Kadıköy Boa Sahne ekibinden Ceren Taşçı, Gökhan Gürün ve Murat Mahmut Yazıcıoğlu Akustik24’te Ayşen Güven’e konuk oldu. Sanatçılar #SezonHayattaKalmak diyerek yola çıktıkları 'Boa Kısalar' projesini, dijital tiyatro deneyimini ve pandemi sürecinin tiyatroya etkilerini anlatarak "Hem sahneyi, hem de manevi olarak bizleri ayakta tutabilmek için..." diye konuştu.
Bütün tiyatro sahneleri gibi pandemi kısıtlamalarıyla sallanan ve tutkuyla bağlı oldukları tiyatroyu yaşatmak için uğraşan bir ekip: Kadıköy Boa Sahne.
Oyunların sahnelenemediği bu dönemde Kadıköy Boa Sahne, hayatta kalmak için projeler üretmeye ve alternatif alanları tiyatro yararına nasıl kullanabileceklerini keşfetmeye başladı. Gökhan Gürün’ün, "Hem sahneyi, hem de manevi olarak bizleri ayakta tutabilmek için" diyerek paylaştığı yeni projelerden Güney Zeki Göker’in sunduğu ‘Sen Nasıl Yaptın?’ isimli podcast, Kadıköy Boa Sahne’nin internet sitesinden erişilebilen Boa Blog ve Murat Mahmut Yazıcıoğlu’nun tasarladığı, kısa oyunlarla dijital sahne deneyimi yaşatmayı amaçlayan ‘Boa Kısalar’, dönemin negatif çıktılarını nötrlemeyi amaçlıyor ve tiyatroya bağlı birçok insan için çare olmaya aday yeni alanlar oluşturuyor. Sadece dönemsel çözümler değil, kalıcı olmasını amaçladıkları Boa Kısalar projesinde özellikle yerli metinlere yer verdiklerini belirten Gürün, tamamen tiyatronun çalışma prensipleriyle çalıştıklarını ve bu deneyimi kameranın olasılıklarıyla birleştirdiklerini aktarıyor.
Boa Kısalar projesinin tasarım hikayesini paylaşan Murat Mahmut Yazıcıoğlu, "Bağımsız tiyatronun küçük görünen kocaman kaleleri" diyerek anlamlandırdığı tiyatrolardan biri olan Boa Sahne’nin de pandeminin imkansızlaştırdığı deneyimleri Boa Kısalar ile nötrlemeyi amaçladıklarına değiniyor. Önce sahnelenmesi planlanan kısaların sahnelerin tamamen kapatılması üzerine dijitale taşıdıklarını anlatan Yazıcıoğlu, "Burada olmamızın sebebi sahneyi ayakta tutmak. Hayatta kalmak boş bir slogan olarak çıkmadı, hem bizim akıl sağlımızı korumamız hem de ileride kendi sahnemizde işlerimizi üretebilmemiz için 100’e yakın insanın çalıştığı bir proje oldu" projenin tiyatroya yeni değerler kattığının altını çiziyor. Sahnelenmiş 7 oyun bulunan projede 3 oyun daha sahnelenmeyi bekliyor ve 2 oyun da henüz prova aşamasında. Boa Sahne ekibi bu deneyimlere her geçen gün yenisini ekliyor ve geleneksel tiyatro çalışmalarını dijital deneyimlerle birleştirmeye devam ediyor.
Ceren Taşçı, bir oyuncu olarak oyun sahneleyemiyor olmanın etkilerinden bahsederken "Bir buçuk senedir kendimi işe yaramaz hissediyordum, sahneye çıkamıyoruz, işimizi yapamıyoruz; kendimi çok kötü hissederken Boa’nın #SezonHayattaKalmak projesiyle ben de hayata döndüm diyebilirim" diyor. Tiyatroya bir şekilde temas eden herkesin bu dönemde desteğinin çok büyük anlamlar taşıdığının altını da çiziyor Taşçı.
"Tiyatro sadece bugün için zor değildi, zaten genel anlamda dış faktörlerden en kolay etkilenen yerlerdendi" ifadesiyle Türkiye’de her zaman zor durumda bulunan tiyatronun, pandemi döneminden önce de ‘kapalı’ olduğunu hatırlatıyor Gökhan Gürün.
Akustik24 yayında. İster izleyin, ister dinleyin...
© Tüm hakları saklıdır.