Haberler

İstanbul Üniversitesi öğrencileri tepkili: Yemeğime dokunma, müşteri değiliz öğrenciyiz

31 Aralık 2019 12:25

İstanbul Üniversitesi yönetiminin, üç öğün verilen yemek sayısını ikiye, indirimli öğün sayısını ise bire düşürme kararına öğrencilerden protestolu tepki. 
 
İstanbul Beyazıt'taki ana kampüste bulunan Rektörlük binası önünde toplanan öğrenciler 'Müşteri değiliz, öğrenciyiz' ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak'ı kast ederek, 'Mahmut baksana kaç kişiyiz saysana' sloganları attı. 
 
Kampüs çevresinde yürüyüşte düzenleyen öğrenciler, 'Nitelikli ve ucuz yemek herkesin hakkıdır yazan pankart ile 'Müşteri değiliz, öğrenciyiz', 'Mahmut baksana kaç kişiyiz saysana' sloganları eşliğinde eylem yaptı. 
 
Sosyal medyada da #iüyemeğimedokunma hashtagi ile de tepkisini dile getiren öğrenciler, zam uygulamasının son bulmasını istiyor. 
 
Ne olmuştu? 
 
İstanbul Üniversitesi 2 Ocak 2020'den üç öğün verilen indirimli yemek sayısının tek öğüne indirildiğini, öğrencilerin artık kahvaltı hizmeti alamayacağını, ikinci öğünün de fiyatının 18,50 lira olacağını açıklamıştı. 

İstanbul Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "02.01.2020 Perşembe gününden itibaren tüm yemekhanelerimizde kahvaltı hizmeti verilmeyecektir. 02.01.2020 tarihinden itibaren öğrencilerimizin indirimli yemek hakkı 1 öğünle devam edecektir. Gündüz öğrenim gören öğrencilerimiz “öğlen yemeklerinden”, akşam öğrenim gören öğrencilerimiz “akşam yemeklerinden” öğrenci ücreti üzerinden faydalanabilecektir” ifadeleri kullanılmıştı.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri artık tek bir öğünü 3,5 liradan yiyebilecek. 
 
Yemekhanede açıklama yapan öğrenciler, olaya tepki göstererek "Okulun ödeneği nereye harcanıyor" diye sordu.
 
 
 
 
Açıklama yapan bir öğrenci, "Bu okul devlet üniversiteleri arasında en fazla ödeneğe sahip olan okul. Okulun duvarları çatlak, kütüphanelerinde yer yok, tuvaletinde kağıtlar yok, laboratuvarlarında malzeme yok. Bu ödeneği nereye harcıyorlar bilmek istiyoruz. Nereye harcıyorlar ki bizim kahvaltı hakkımızı elimizden alıyorlar, indirimli yemek hakkımızı sınırlandırıyorlar?" dedi. 
 
Öğrenciler, çatal ve bıçaklarını masaya vurarak eylem yaptı.