Haberler

İstanbul Tiyatro Festivali ödül gecesinde 'Barış Akademisyenleri'ne selam

16 Ekim 2019 11:54

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)'nın düzenlediği 23. İstanbul Tiyatro Festivali ödülleri sahiplerini buldu.

'Onur Ödülleri' tiyatrocu 'Ferhan Şensoy'a,  sahne tasarımcısı 'Metin Deniz'e  ve Fransız yönetmen 'Emmanuel Demarcy Mota'ya verildi.

Ödül gecesinde sahneden "Bu suça ortak olmayacağız" diyen Barış Akademisyenleri'ne de selam gönderildi.

Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü'nü alan topluluklardan biri olan Tiyatro BeReZe, ödülü Barış Akademisyenleri'ne adadı. 

Tiyatro grubu sözcüsü sahnede "Bizim tiyatro BeReZe olarak küçük bir notumuz var; biz DTCF tiyatro geleneğinden doğmuş ve oradan filizlenmiş bir topluluğuz. Bu ödülü anlamlı buluyoruz ve barış bildirisine imza atan hocalarımız için almak istiyoruz. Bu ödülü, Süreyya Karacabey, Selda Öndül, Elif Çongur ve tüm 'Barış Akademisyenleri' için alıyoruz" dedi. 

Beyoğlu'ndaki Ses Tiyatrosu'nda düzenlenen ödül gecesine İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Canan Aykut Bingöl ve oyuncu Selçuk Yöntem'in yanı sıra kültür sanat kurumları temsilcileri ile tiyatroseverler katıldı. 

Gecenin açılış konuşmasını yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, güncel sanat üretimini her alanda desteklediklerini, 23. İstanbul Tiyatro Festivali'nin çok yönlü kültür ve sanat şenliği olacağını söyledi. 

Eczacıbaşı; "Dünyanın dört bir yanından saygın kültür kurumları ve topluluklarla işbirlikleri yürüten ve yerli yapımları destekleyen İstanbul Tiyatro Festivali aracılığıyla Türkiye ve küresel ölçekteki kültür sanat evreni arasında verimli bir etkileşim sağlıyoruz. Gençlerin kültür sanata katılım ve erişimini artırmak için çalışmalar yürütüyor, güncel kültür sanat üretimini destekliyoruz" dedi. 

Şehir dışında olduğu için geceye katılamayan tiyatrocu Ferhan Şensoy'un 'onur ödülü'nü Ses Tiyatrosu Müdürü aldı. Geceye  yazılı bir not ile katılan Şensoy; "Turnede olduğum için geceye katılamadım. Bana bu ödülü layık görenlere teşekkür ediyorum" dedi. 

Sahne tasarımcısı Metin Deniz'e ödülünü Bülent Eczacıbaşı verirken Fransız yönetmen 'Emmanuel Demarcy Mota da geceye katılamadı. 

Törenin ardından T24'e konuşan İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz; "Heyecanlıyız. Mekanlarımız çok az. Festivali tüm şehre yaymamız gerekiyor ama bunu tek başımıza yapamayız. Kadıköy Belediyesi'nin bize çok katkıları oldu. Bu sene festivalin yelpazesi genişledi" diye konuştu.

Bilet fiyatları ve mekanların azlığına da değinen Yılmaz, buna rağmen seyirci sayısını artırmak istediklerini söyledi.