Haberler

'İstanbul Sözleşmesi' tartışması: SP Milletvekili Abdulkadir Karaduman ve Nafaka Hakkı Platformu'ndan Funda Ekin T24'e konuştu

15 Temmuz 2019 17:05

Her gün en az bir kadının öldürüldüğü Türkiye'de kadın cinayetlerini önlemek amacıyla AKP iktidarı döneminde imzalanan 'İstanbul Sözleşmesi' 'ucube' tartışmasıyla gündemde.

'İstanbul Sözleşmesi'ni, 'ucube' olarak nitelendiren Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ile Nafaka Hakkı Kadın Platformu'ndan avukat Funda Ekin T24'e konuştu. 

Abdulkadir Karaduman, İstanbul Sözleşmesi'nin kadın cinayetlerini önlemediğini ve feshedilmesi gerektiğini savundu. 

Saadet Partisi Milletvekili, sözleşme yerine "farklı kesimlerin de görüşlerinin dikkate alındığı, aileyi ve kadını korumaya yönelik bir çalışma" nın olması gerektiğini söyledi. 

Ailenin korunmasına ve kadına karşı şiddetin önlenmesine yönelik 6284 sayılı yasaya ilişkin de konuşan Karaduman, "Bu yasa kapsamında mağdur edilen binlerce kişiyle karşı karşıya geliyorum. Söylediklerim, önemli bir çoğunluğun talepleridir" dedi.

"Kadınları eve hapsetmek istiyorlar bu yüzden bu yasaları geri almak istiyorlar"

Nafaka Hakkı Platformu'ndan avukat Funda Ekin ise "İstanbul Sözleşmesi'ne 'ucube' demek, sözleşmeyle ilgili bir şey bilmemek ya da kadına yönelik şiddeti desteklemek demektir" diye konuştu. 

Karaduman'ın İstanbul Sözleşmesi imzalanırken 'toplumdaki her kesimin dikkate alınmadığı' değerlendirmesine yönelik konuşan Ekin, "Sözleşme imzalanmadan önce çok sayıda kadın örgütü toplandı, hükümet yetkilileri de aktif olarak sürece dahil oldu. Uluslararası veriler dikkate alınarak hazırlandı. Türkiye'de kadına şiddet ve cinayet oranları çok yüksek, İstanbul Sözleşmesi, bunların önlenmesi için imzalandı" ifadelerini kullandı. 

Funda Ekin, hükümetin, sözleşmede yer alan tedbirleri yerine getirmediğini dile getirerek bu sebeple şiddetin ve cinayetin engellenmediğini söyledi. Ekin, "'Alo şiddet hattı' mevcut değil, sığınak sayısında artış olması gerekirken düşüş var" diye konuştu.  

İstanbul Sözleşmesi'ne karşı yapılan olumsuz eleştirilere "muhafazakar ve kadına ikincil bakan bir yaklaşım mevcut" yorumunu yapan Ekin "Katmerli olarak kadınlara yönelik çocuk doğurun diyen bir söylem var, kadınları eve hapsetmek istiyorlar bu yüzden bu yasaları geri almak istiyorlar" dedi.