Haberler

İsmail Saymaz, Davutoğlu ve Babacan'ın partisindeki isimleri açıkladı

03 Aralık 2019 12:05

Gazeteci İsmail Saymaz, HALK TV'de yayınlanan Şimdiki Zaman Siyaset'te Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın kuracağı partilerdeki isimleri açıkladı. Saymaz, "Ben bugün iki çevreyle de görüştüm. Davutoğlu cephesinde 125 kişilik bir kurucular kurulu geliyor. Kamuoyunun duyduğu bazı isimler var örneğin Etyen Mahçupyan, Hakan Albayrak, Ufuk Karcı Davutoğlu ile hareket edecek" dedi. 

Davutoğlu'nun partisinde eski HDP Milletvekillerinden iki ismin olacağını söyleyen Saymaz, "Davutoğlu cephesi bana dedi ki, 'kurucular kurulumuzda HDP'den de iki isim olacak" Bunlardan birisi HDP 24. ve 25. dönem İzmir Milletvekili Müslüm Doğan. Müslüm Doğan, aynı zamanda Pir Sultan Abdal eski Genel Başkanı. Doğan'ı az önce aradım, dedi ki; 'Şu an için görüşüm netleşmedi. Ama Davutoğlu ile iki kez görüştüm. Bana parti programını gönderdi. Parti programındaki özgürlükçü demokrasi ve Alevilik başlıklarında katkılarımı koydum. Kararım yok ama görüşüyorum." İkinci isim; HDP 24. ve 25. dönem Mardin Milletvekili Mehmet Ali Arslan. Arslan ise HDP'nin Arap milletvekillerindendi. Zaten partisinden istifa etmişti. Dolayısıyla Davutoğlu ile beraber hareket etmesi bekleniyor.

CHP'den de bazı isimlerin Davutoğlu ile beraber hareket edeceğini vurgulayan Saymaz, "Bunlardan bir örnek; Aydın'da Efeler Belediye Başkanı olup CHP'den aday gösterilmeyince Demokrat Parti'den aday olan eski Belediye Başkanı Davutoğlu ile hareket ediyormuş artık. CHP'de merkezi düzeyde de bir isim var ama adını henüz check ettiremedim" diye konuştu. 

Saymaz, AKP'de aktif Milletvekillerinden harekette yer alacak birisi var mı? sorusu üzerine "AKP'de kendisini Davutoğlu'cu olarak belli eden bir Milletvekilinden bahsediliyor. Mustafa Yeneroğlu ise net değil. Yeneroğlu yönünü tam tayin edebilmiş değil. O nedenle ona dair bir belirti yok ama Ayan Sefer Üstün'den Selçuk Özdağ'a varıncaya kadar onlarca Milletvekili partinin kurucusu olarak yer alacak" ifadelerini kullandı. 

"Parti ismi ve kurulacağı tarih belli mi? sorusu üzerine Saymaz, "Aralığın ortasında parti kurulacak. üzerinde durulan 3-4 isim var. Bana bunları söylediler ama söz verdiğim için söyleyemem. Partinin amblemi de belli" cevabını verdi. Saymaz, Alevi Dernekler Fedarasyonu Başkanı Doğan Demir'in ve Alevi Dernekler Fedarasyonu'ndan Dinçer Türkmen'in isminin Davutoğlu ile geçtiğini de ekledi. 

Ali Babacan'ın parti kurma sürecine de değinen Saymaz, "Ali Babacan partisinde ise farklı bir yol izliyor. Babacan'ın metodu; çatıyı kurup, o çatıdan devam etmek" dedi ve"Babacan'ın partisinin Aralık'ta kurulması bekleniyor. diyen Saymaz, HDP'nin Kürt kanadından birileri olabilir. Eski HDP'li vekillerden Altan Tan gibi isimler partiye yakın" dedi. 

Saymaz, "Bence şöyle bir yol ayrımı olacak; Davutoğlu, AKP ve MHP'yi bölecek milliyetçi muhafazakar kitleye oynuyor. Ali Babacan ise dini duyarlılığı da olan ama aynı zamanda okuma - yazma oranı yüksek, alım gücü yüksek ve daha liberal bir kesime doğru gidiyor. Bezetme şu olabilir; MHP ve İyi Parti tabanlarının ayrışması gibi olacak. Dolasıyla Babacan ve Davutoğlu hareketlerinden birisi daha muhafazakar geleneği takip ederken diğeri ise AKP gömleğini tümden çıkarmış olacak" diye konuştu.

Saymaz, "Babacan ve Davutoğlu'nun partileri doğrudan yan yana gelmeyebilir ama CHP vasıtasıyla buluşacaktır. Kaçınılmaz olarak 'Millet İttifak'ın da yan yana gelebilirler" ifadelerini kullandı.