Haberler

İranlı gazeteci Savash Porgham: Halk, yeni zamlar yapılmasından endişeli; ciddi sıkıntılar patlak verebilir

18 Kasım 2019 17:12

İranlı gazeteci Savash Porgham, İran'da benzin fiyatlarına yapılan zam sonrası başlayan protestolara ilişkin "Bu zamla birlikte insanlar diğer ürünlerin zamlanması endişesini de taşıyor. Dış güçlerin müdahalesine gerek kalmaksızın İran'da ciddi sıkıntıların patlak vereceğini öngörebiliriz" dedi. 

İranlı yetkililer, benzin fiyatlarına beklenmedik şekilde en az yüzde 50 zam yapılması sonrası ülkede başlayan protestolar devam ediyor. Protestoların ilk üç gününde 12 kişinin öldüğünü açıkladı, resmi olmayan kaynaklar ise hayatını kaybedenlerin sayısının daha fazla olduğunu belirtiyor. Gösterilerde kamu binaları, banka şubeleri, polis araçları ve benzin istasyonları ateşe verilirken, yaklaşık 1000 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.

TıKLAYIN: İran gösterilerde 12 kişinin öldüğünü açıkladı, ABD'yi kınadı

T24 Manşet'e konuşan İranlı gazeteci, akademisyen Savash Porgham şu ifadeleri kullandı: 

"Tabloya baktığımızda İran'ın en az 40 şehrinde yükselen ekonomik temelli bir eylem silsilesiyle karşı karşıyayız. Eylemlerin karakteristik özelliklerine ve atılan sloganların niteliğine baktığımız zaman sahayı daha iyi okuma şansımız oluyor. Sahada kimlerin olduğunu görebiliyoruz.

Eylemler, toplumun yoksul kesimlerinin itirazlarının yükseldiği, sosyo-ekonomik düzeyi düşük insanların protestolarını bize gösteriyor. İran'daki ağır ekonomik kriz, benze 3 misli zam yapılması yoksul kesimin tepkisini almasına sebep oldu. Bu zamla birlikte insanlar diğer ürünlerin de zamlaşması ve pahalılaşması endişesini taşıyorlar. Dış güçler ve ABD etkisi elbette Orta Doğu ikliminde olabilir.  Ancak İran'ın içindeki ağır kriz ve ekonomik darboğaz dikkate alındığında dış güçlerin müdahalesine gerek kalmaksızın ciddi sıkıntıların patlak vereceğini öngörebiliriz."