Haberler

İngiltere Yüksek Mahkemesi: Başbakan Johnson'ın parlamentoyu askıya alma kararı hukuksuzdur; karar yok hükmündedir

24 Eylül 2019 14:25

İngiltere'de yüksek mahkeme, Başbakan Boris Johnson'ın parlamentoyu beş hafta süreyle askıya alma kararını hukuka aykırı buldu.

BBC Türkçe'nin haberine göre; mahkeme, Johnson'ın hukuka uygun davranmadığını ve parlamentoyu askıya alma kararı ile "makul gerekçe olmadan Parlamento'nun anayasal işlevilerini yerine getirmesini engellediğini" belirtti.

Bu nedenle Parlamento'nun askıya alınması kararının geçersiz olduğu ve Avam Kamarası Başkanı'nın girişimi ile derhal toplanabileceği ifade edildi.

Kararın 11 yargıç tarafından oybirliğiyle alındığı açıklandı. Bu İngiltere'de tarihi bir karar olarak değerlendiriliyor.

Kararı okuyan Mahkeme Başkanı Yargıç Brenda Hale, 'parlamenter demokrasinin uzun süreyle askıya alınmasının, demokrasinin temel ilkeleri üzerindeki etkisinin aşırı' olduğunu söyledi.

Johnson'ın istifası isteniyor

Ana muhalefet İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, mahkeme kararı üzerine Parlamento'yu derhal toplanmaya ve Başbakan Johnson'ı istifaya çağırdı.

İskoçya Ulusal Partisi SNP, Johnson'ın olanların sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini söyleyerek aynı çağrıyı tekrarladı.

Avam Kamarası Başkanı John Bercow ise parti liderleriyle görüşerek Avam Kamarası'nın yarın TSİ 13:30'da toplanacağını açıkladı.