Haberler

İngiltere'de dev grev: Yaklaşık 500 bin kişi iş bıraktı

01 Şubat 2023 13:43

İngiltere’de öğretmenler, demir yolu işçileri ve memurların ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle kitlesel greve gitmesi, kamu hizmetlerinde aksamalara neden oldu. Grev nedeniyle iptal edilen bazı tren seferleri nedeniyle Londra'daki Euston Tren İstasyonu'na gelen yolcular, bekleme salonunda oturmak zorunda kaldı. 

Bugün İngiltere’de öğretmenler, devlet memurları, demiryolu ve otobüs görevlileri ve üniversitesi çalışanları aynı anda grevde. Yaklaşık 500 bin kişi iş bıraktı. Bazı sendikalar tarihlerinde ilk defa, ya da onlarca yıldır ilk kez grev kararı aldı. Birçok sendikanın grev hareketlerini birleştirme kararıyla bugün en az son 10 yılın en büyük ve en kapsamlı grevinin yapıldığı belirtiliyor.

Ülkede geçtiğimiz yılın özellikle yaz aylarından itibaren on binlerce işçi, ücret artışlarının hayat pahalılığının gerisinde kaldığı gerekçesiyle işi bırakma eylemlerine katıldı. İngiltere'de yüksek enflasyon ve ücretlerde erime nedeniyle başta demiryolu, posta, sağlık ve kamu çalışanları olmak üzere bir süredir ülkede birçok sektörde ücret artışı talebiyle grev eylemleri devam ediyor. Geçen ay başında öğretmenler, tren makinistleri ve hemşireler, şubat ve martta düzenlenecek yeni grevlerin duyurusunu yapmıştı.

Grev nedeniyle iptal edilen bazı tren seferleri nedeniyle Londra'daki Euston Tren İstasyonu'na gelen yolcular, bekleme salonunda oturmak zorunda kaldı. 

Bugün greve katılanlar:

İngiltere ve Galler'de yaklaşık 100 bin öğretmenin ve okullardaki yardımcı personelin bugün işi bırakması bekleniyor. Grevin 26 bin okuldan 23 binini etkilemesi öngörülüyor. İskoçya'da da çok sayıda öğretmen işi bırakıyor. Birleşik Krallık çapında, 150 üniversitede binlerce kişinin grev hareketine katılması bekleniyor.

Toplamda 124 bakanlık ve hükümet departmanında çalışan yaklaşık 100 bin devlet memuru da ücret ve çalışma koşulları yüzünden grevde. İngiltere'de çok sayıda makinist işi bırakıyor. Londra'da bazı otobüs şoförleri de grevde.

Grevler devam edecek


Sendikalar grevlerin bugün ile sınırlı kalmayacağını bildiriyor: 

Öğretmenlerin 15 ve 16 Mart tarihlerinde de işi bırakması bekleniyor.

Makinistler bugünden sonra 3 Şubat'ta yeniden grevde olacak.

Üniversite çalışanları, Şubat ve Mart aylarında toplam 18 gün boyunca grevde olacak.

Ambulans işçileri ve hemşirelerin de Şubat ayı boyunca çeşitli günlerde greve çıkması öngörülüyor.

 

TIKLAYIN | İngiltere'de demir yolu çalışanları ve sınır güvenlik personelinin grevi sürüyor

TIKLAYIN | İngiltere'de havaalanlarında sınır güvenlik görevlileri grevde, ciddi gecikmeler bekleniyor

TIKLAYIN | İngiltere'de ambulans personeli greve çıkıyor

TIKLAYIN | İngiltere'de sağlık çalışanlarından grev: 'Ordu devreye girebilir'

TIKLAYIN | İngiltere’de hemşireler önümüzdeki ay daha büyük bir grev planlıyor

TIKLAYIN | İngiltere Başbakanı Sunak, grev dalgasını durdurmak için yeni yasa hazırladıklarını açıkladı

TIKLAYIN |İngiltere'de grevleri kısıtlayan yasa tasarısı Avam Kamarası'ndan geçti