Haberler

İmamoğlu: Devletimizin, devletinin bir birimiyle yarıştığını herhalde dünyada ilk kez bize bu insanlar yaşatıyor

"İBB, devletimizin bir kurumudur"

22 Temmuz 2022 23:51

İstanbul Büyükşehir Belediyesi  tarafından restore edilen Yerebatan Sarnıcı yeniden ziyarete açıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı açılış töreninde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Valiliği’nden gelen bir yazıyı göstererek, "İBB Başkanlığı'na 21 Temmuz'da, yani 2-3 gün önce yazı yazarak, ‘Şuralara park etmeyin. Şuralarla ilgili çevre güvenliğini sağlayın’ gibi yazılarını üzüntüyle takip ediyoruz. Devletimizin, devletinin bir birimiyle yarıştığını herhalde dünyada ilk kez bize bu insanlar yaşatıyor. İBB, devletimizin bir birimi, bir kurumudur" dedi.

İBB mülkiyetinde yer alan tarihi Yerebatan Sarnıcı’nın 2017’de başlatılan ve “İBB Miras” ekipleri tarafından sürdürülen restorasyon işlemleri tamamlandı. Bizans İmparatorluğu döneminden bugüne ulaşan kültür mirası 1500 yaşındaki Yerebatan Sarnıcı’nın yeniden ziyarete açılması nedeniyle düzenlenen törene; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İyi Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu katıldı.

İmamoğlu, burada yaptığı konuşmada; "İstanbul’un geleceğini şekillendirmek için, tarihi geçmişini ve zengin mirasını da kapsayan bütüncül bir bakış açısıyla hizmet üretmek durumundayız bu kente" dedi. İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarihi eserleri koruyalım derken, ne yazık ki tahrip eden işlere imza atıldı"

"Maalesef bizden önceki dönemlerde hem İBB hem de diğer kamu kurumları, tarihi eserleri koruyalım derken, ne yazık ki tahrip eden işlere imza atıldı. Oysaki tarihi eserler, şehirler ve ülkeler için sadece birer kültürel zenginlik değil, aynı zamanda turizmden yaratıcı sanatlara kadar ekonomik getiri sağlayan ilham kaynakları olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle biz, göreve gelir gelmez, İBB Miras ekibiyle İstanbul’da tarihi eserlerin korunması, restore edilmesi ve topluma yeniden kazandırılması çıtasını yükselttik.

"Biz davetimizi yaptık"

Bugün burada yaptığımız açılışa, devletimizin bütün yöneticilerini, başta Kültür ve Turizm Bakanımız olmak üzere, İstanbul Valisi'ni bütün detayıyla beraber kamu kurum kuruluşlarının yöneticilerini buraya davet etmiştik. Tabi ki tahmin edebileceğiniz gibi davetimize cevap bile verilmedi. Lakin buraya kadar her şey normal ama, basından öğrendik ki yine tam da bugün ve tam da bu saatte Sayın Bakan ve Bakanlık, bizden ilham alarak, bir açılış yapmaya karar vermiş. Üstelik bugün tam bu saatte Sayın Cumhurbaşkanı'nın katılımıyla beraber İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin açılışını yapıyorlar. Bu arada belirteyim ki, beni yine her zaman olduğu gibi davet etmeyi unutmuşlar. Sadece bir kez, sitem ettim diye, beni AKM'nin açılışına, Atatürk Kültür Merkezi'nin açılışına davet etmişlerdi. Oraya da açıkçası zevkle katıldım.”

Konuşmasında İstanbul Valiliği’nden gelen bir yazıyı gösteren İmamoğlu, şunları söyledi:

"İBB, devletimizin bir birimi, bir kurumudur"

"Mesela bizden neler istemişler? İBB Başkanlığı'na 21 Temmuz'da, yani 2-3 gün önce yazı yazarak, ‘Şuralara park etmeyin. Şuralarla ilgili çevre güvenliğini sağlayın’ gibi yazılarını da tabii üzüntüyle takip ediyoruz. Devletimizin, devletinin bir birimiyle yarıştığını herhalde dünyada ilk kez bize bu insanlar yaşatıyor. İBB, devletimizin bir birimi, bir kurumudur. Halbuki bu akşam bizim açılışımıza katılsalar, yine sizlerle bir arada bunu yaşasalar, bir başka gün de biz Arkeoloji Müzesi’ne gitsek -ki Arkeoloji Müzesi’nin gerçekten iyi bir restorasyon geçirdiğini biliyorum, emekleri geçenlere de teşekkür ediyorum. Bu anlamda bizi davet etmeseler de ben kendilerini yine gönülden tebrik ediyorum açıkçası. Ama dediğim gibi, umarım bu centilmence günlerin daha iyi yaşandığı bir ortamı hep birlikte var edeceğiz. Burada Millet İttifakı'nın da kıymetli üyeleri var. Çok yakın zamanda, ülkemizin özlediği o saygılı davranışın, ülkemizin her bir her biriminin, bir arada iş üretme kabiliyetini geliştirdiği günlerde buluşacağız.

"Başkalarının yaptığı gibi popülist işler peşinde değiliz"

 Daha adil, daha yeşil, daha yaratıcı bir İstanbul sözüyle yola çıktık. Söz verdiğimiz tüm hedefler doğrultusunda kararlı ve emin adımlarla ilerliyoruz. Ama sizlere şimdiden ipucu vermek isterim ki; öyle görünüyor ki, ‘150 Günde 150 Proje’ diye çıktığımız bu 5 aylık aksiyon planında, muhtemeldir ki belki 200’e yakın projeye ulaşacağız, belki 200’ü aşacağız. Muhtemeldir diyorum. Çünkü, örneğin İstanbul'un en önemli projelerinden bir tanesi kendilerinin vitrine koydukları proje olan ‘Finans Şehir’in altından geçen metroyu, sıfır düzeyinde biz aldık, biz yapıyoruz. Ama son bölüm için bir kredi onayımız var, 8 aydır bekliyoruz. Yani bu kadar aslında garip bir süreç içerisindeyiz. Bu anlamda muhtemelen diyorum. Yoksa 200’e doğru koşmanın cesareti ve heyecanı bizde var. Biz, projesini bitirmediğimiz, bütçe onayını almadığımız ve hatta bütçesini bulmadığımız hiçbir projeye başlamıyoruz. Biz, başkalarının yaptığı gibi popülist işler peşinde değiliz. Örneğin; bizden önce yapıldığı gibi, projesi veya onayı olmayan 7 metro hattının ihalesini bir gecede dağıtmıyoruz."

Açılış töreni, yeni çehresine kavuşan Yerebatan Sarnıcı’nın gezilmesi ve ardından gerçekleştirilen Mercan Dede konseriyle son buldu. (ANKA)

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu: İstanbul'un sırtındaki hançeri çıkarmak için çalışan belediye başkanımız var