Haberler

İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nu Uşak’ta çevreciler karşıladı

13 Temmuz 2024 14:16

TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, incelemelerde bulunmak üzere Uşak’taki Tüprag Kışladağ Altın Madeni’ne gitti. Komisyon üyelerini Ege Çevre ve Kültür Platformu üyesi eylemciler ellerindeki “Ölmek istemiyoruz”, “Siyanürcü şirket, ülkemizi terket”, “Zehirlenmek istemiyoruz” yazılı dövizlerle karşıladı.

"Bu madenin bu ülkeye hiçbir yararı yok!"

Madenin çevreye vereceği zararlara dikkat çekerek madenin kapatılmasını isteyen EGEÇEP Sözcüsü Uğur Sümer26 derecede buharlaşan siyanürü yağmur nereye götürürse orada ne bağımız kalıyor, ne bostanımız kalıyor ne meyvemiz kalıyor. Ateş tutmuşsun gibi bir gecede kuruyor. Bu madenin bu ülkeye hiçbir yararı yok. Bunun karı zararı peşinde değiliz. Burada bir tepenin, bir dağın, bir ormanın peşinde değiliz. Burada yaşamın savunulması lazım. Yaşam bitiyor, yaşam bitti” dedi.

"Kaçamayanlar ölüme razı olarak madenlerde çalışmaya devam edecek"

Balıkesir Balya’da neredeyse yüz yıl önce kapatılmış maden ocağının çevreye verdiği zararlara ilişkin bir belgesele de imza atan Sümer, komisyon üyelerine bu madeni de örnek göstererek “Balıkesir Balya’da 50 yaşının üzerinde insan yok desem yeridir. Burada da kaçabilenler kaçacak, kaçacak durumu olmayanlar ölüme razı olarak madenlerde çalışmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.

İliç Komisyonu sözcüsü Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan ise “Devlet Su İşleri'nden suyla ilgili rapor isteyeceğim. Tarım İl Müdürlüğünden de bu yörede tarıma olan siyanürün etkisiyle ilgili yapılan tespitler varsa onları isteyeceğim” dedi.