Haberler

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Eyalet sistemi, özerklik ve federasyon gibi yönetim modelleri serbestçe tartışılmalıdır

26 Aralık 2023 12:16

T24 Video

AKP ile yaptığı ittifakla Meclise giren HÜDA PAR’ın lideri Zekeriya Yapıcıoğlu, Meclis’te yaptığı konuşmada “Eyalet sistemi, özerklik ve federasyon gibi yönetim modelleri serbestçe tartışılmalıdır.” dedi.

TBMM Genel Kurulu, bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler için TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. AKP listelerinden İstanbul Milletvekili seçilen Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmada Hüda Par’ın programında yer alan bir bölümü okudu.

Yapıcıoğlu şunları söyledi:

“Diyoruz ki, aynen okuyorum bakınız ‘Olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile eyalet sistemi, özerklik, federasyon gibi yönetim modelleri üzerinde serbestçe tartışılabilmelidir’ diyoruz. Siz eğer okuduğunuzu anlamıyorsanız o zaman buralarda oturmayın. Eğer siz okuduğunuzu anlıyor, bile bile çarpıtıyorsanız diyecek sözüm yok, kendinize yakışanı yapıyorsunuz.”

HÜDA PAR programında ne var?

Hüda Par programının “Yerinden yönetim ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi” başlığında yer alan bazı ifadeler şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana, tek tipçi zihniyetin dayatmalarıyla, ülke için bir zenginlik olan çok dilli ve çok kültürlü yapı, etnik ve kültürel çatışmanın gerekçesine dönüşmüştür. Bu anlayışın bir ürünü olarak ortaya çıkan katı merkeziyetçi yönetim anlayışında ısrarcı olunması da ülkede ciddi problemlere yol açmıştır.

Merkeziyetçi yönetim, hantal bir yapıya sahip olduğundan ve de her bölgenin sorunları ve anlayışları farklılık arz ettiğinden bu sorunların bir tek merkezden insanları memnun edecek bir şekilde çözümü zordur.

Katı merkeziyetçi yönetim anlayışının bu mahzurlarının ortadan kaldırılması için yerel yönetimlerin ve bilhassa işlevsel açıdan büyük önem taşıyan belediyelerin daha geniş yetkilerle donatılmış bir yapıya kavuşturulması sağlanmalıdır."