Haberler

HDP: Ezidi Soykırımı'nı ve fermanlar silsilesini lanetliyoruz

03 Ağustos 2019 16:02

Halkların Demokratik Partisi, Şengal Katliamı’nın 5. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı.

2014 yılında topraklarından sürülen, katliama uğrayan Ezidilerle ilgili yapılan açıklamada "Bu kadim toprakların karanlık geçmişine yeni bir kara sayfa eklendi; bölge ülkeleri ve emperyalist ülkeler tarafından himaye edilen IŞİD’e bağlı çeteler, Şengal’de aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 5 binden fazla Êzidî Kürdü katletti. Binlercesini rehin aldı, yüzbinlerce Êzidî Kürdü kadim topraklarını terk etmeye zorladı. Yaşanan katliamdan sonra binlerce kadın kaçırıldı, pazarlarda satıldı, köleleştirildi" denildi. 

Avrupa Parlamentosu tarafından 'Ezidi Soykırımı'nın tanındığının da hatırlatıldığı açıklamada şöyle denildi: 

"Uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda “insanlığa karşı işlenen suçlar” kategorisine alınan bu katliam, Türkiye’de siyasi iktidar tarafından resmi olarak kınanmadı. Birleşmiş Milletler Bağımsız Araştırma Komisyonu, BM Güvenlik Konseyi’ne “katliamı soykırım olarak kabul edin” çağrısında bulundu. Soykırımdan sonra Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Êzidîler ise Türkiye’de baskı ve ayrımcılığa maruz kaldılar. Belediyelerin desteğiyle açılan kamplar kapatıldı, Êzidîler yeniden göçe maruz bırakıldılar.

3 Ağustos 2014’teki saldırıların üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen Şengal’deki Êzidî halkının yaraları henüz sarılmadı. Êzidîler yaşadıkları kadim topraklardan bugün de sürülmek istenmekte, bölge Êzidîsizleştirilmeye/Kürtsüzleştirilmeye devam edilmektedir. Bugün de benzer şekilde Êzidîler katliam tehlikesiyle karşı karşıya. IŞİD’in yarım bıraktığı fermanı tamamlamaya, bölgeyi işgal etmeye dönük düşmanca politikalar bugün de bölge devletleri tarafından icra edilmektedir. Êzidî Kürtlerin varlığına yönelik bu tehditlere karşı uluslararası toplumun üzerine düşen sorumlulukları yerine getirme gerekir. Şengal’in Êzidîsizleştirilmesi, bu kadim toprakların kadim halkına karşı saldırılara müsaade edilemez. Şengal’de insani yaşam koşullarının oluşturulması, yerinden-yurdundan kaçmak zorunda bırakılmış Şengalli Êzidîlerin geri dönüş imkânlarının yaratılması ve güvenlik endişelerinin giderilmesi gerekir.