Haberler

HDP Eş Genel Başkanı Temelli Roboski katliamında hayatını kaybedenlerin mezarlarına karanfil bıraktı: Bütün ülke olarak bu utancı hâlâ yaşıyoruz

28 Aralık 2019 14:46

Şırnak’ın Uludere ilçesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin öldüğü Uludere (Roboski) katliamının yıldönümünde, hayatını kaybedenlerin mezarı başında düzenlenen anma etkinliğinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bütün bir ülke olarak bu utancı yaşamaya devam ediyoruz" dedi. 

Temelli, 'acılarının ilk günkü tazeliğini koruduğunu, yalnızca acıyı paylaşmak için değil, dayanışma göstermek için de anma törenine katıldıklarını' söyledi.

Temelli,Roboski’yle yüzleşmediğimiz ve hesabını sormadığımız için bütün bir ülke olarak bu utancı yaşamaya devam ediyoruz. Eğer Roboski’nin hesabı sorulabilseydi belki ondan sonra yaşanan katliamlar yaşanmayacaktı, tıpkı Roboski’den önce yaşanan katliamlar gibi”  ifadelerini kullandı. 

Temelli, Uludere dahil,‘tüm katliamların hesabının sormanın boyunlarının borcu olduğunu’ belirterek, “Bu ülkeye barışın ve demokrasinin gelmesi için her şeyden önce yaşanmış olanın bu katliamlarla, hakikatle yüzleşilmesi ve yargı önünde hesabının sorulması bir zarurettir” sözlerini kullandı. 

Öldürülenlerin yakınları, akrabalarının fotoğraflarını taşıyarak mezarlığa yürüdü. Anma töreninin yapıldığı köye çok sayıda asker sevk edildi.

HDP’nin Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz da Meclis Başkanlığı’na 26 Aralık’ta sunduğu önerge ile Roboski'nin araştırılması için komisyon kurulmasını talep etti. 

Ne olmuştu?

28 Aralık 2011’de Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19'u çocuk 34 kişinin hayatını kaybetti.

Katliama ilişkin başlayan soruşturma kapsamında, 11 Haziran 2013'te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, "taksirle ölüme sebebiyet vermekten dolayı" dosya hakkında "görevsizlik" kararı vererek dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı, 7 Ocak 2014'te "takipsizlik" kararı verdi.

Mağdurların ailelerinin avukatlarının karara itirazı reddedildi. Dosya bunun üzerine 18 Temmuz 2014'te Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşındı.

Dilekçe ve eklerinin idari yönden AYM’de yapılan ön incelemede, başvuruda eksiklikler tespit edildi, tamamlanması istendi. Ancak başvuru, "eksikliğin süresinde giderilmemesi" nedeniyle, 24 Şubat 2015 tarihli kararla reddedildi.

İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine yaşamını yitiren 34 kişinin yakını olan 281 kişi adına Ağustos 2016'da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bireysel başvuru yapıldı. AİHM başvuruyu 17 Mayıs 2018'de reddetti.