Haberler

Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Arslan: 6 aylık enflasyon üzerinde hesaplanan bir zammı tüm çalışanlara istiyoruz

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapısı itibariyle tekli bir yapı getiriyor"

28 Haziran 2022 16:15

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Kamuda çalışanlar, memurlar, işçiler, emekliler, bütün çalışanların bu yüksek enflasyondan korunacağı bir çözüm istiyoruz, bunun yolu da vergiden, sosyal güvenlik priminden geçiyor. Benim önerim; bütün ücretlilerden bir yıl süre ile gelir vergisi almayalım. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirlenen 6 aylık enflasyon üzerinde bir zammı, bütün çalışanların ücretlerine yansıyacak bir modeli gerçekleştirmesini istiyoruz” dedi.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, bugün Ankara’da, “Biz Birlikte HAK-İŞ’iz” temasıyla düzenlenen il başkanları toplantısının açılışında, asgari ücret başta olmak üzere çalışma hayatı ve gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Arslan, şunları söyledi:

"3 aydır Hak-İş, yaşanan yoğun fiyat hareketleri, yüksek enflasyon üzerine Hak İş’in yaptığı çalışmalar, Asgari Ücret Komisyonu derhal toplansın ama sadece asgari ücretlilere değil bütün ücretlileri içine alacak düzenlemeyi de beraber yapmamız gerekiyor. Son Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yaptığı tarihi başarı, asgari ücret tutarındaki bütün gelirlerin vergi dışı bırakılmasıdır. Bu bir tarihi adımdır ve bunun içinde Hak-İş’in olduğu bir mücadeledir. Asgari ücretliden vergi alınmaması Hak-İş’in başarısıdır. Aralık ayını beklemeden yaşanan yoğun fiyat hareketleri, hızlı zamlar, önü arkası belli olmayan her gün değişen fiyatlar, ocak ayında belirlediğimiz asgari ücreti anlamsız hale getirdi. Bu çabamızın karşılık görmesi gurur verici. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplansın ve asgari ücreti yeniden enflasyonun üzerinde belirlensin talebimizi ısrarla biz ifade ettik.

Eğer asgari ücret oranında TİS sürecinde yer alan bütün işçilerin ücretlerine de yeniden bir düzenlenme yapılmazsa Türkiye’nin TİS sitemini yok ederiz. Bu işçi hareketine en büyük kötülüktür. Talebimiz kamuda çalışanlar memurlar, işçiler, emekliler, bütün çalışanların bu yüksek enflasyondan korunacağı bir çözüm istiyoruz, bunun yolu da vergiden, sosyal güvenlik priminden geçiyor. Benim önerim; bütün ücretlilerden bir yıl süre ile gelir vergisi almayalım. Kamu çalışanlarına şu kadar zam verilsin, peki öbürleri ne olacak? Bunlar bu ülkenin çalışanı, insanı değil mi, bu ülkeye 250 milyar dolarlık ihracatın üretimini yapan insanlar değil mi? Sadece kamuyu, özel sektördeki sendikalı işçileri ortaya koyarak değil bütüncül bir çözüm bulmak zorundayız. Önerilerimiz herkesi ilgilendiren düzenlemeler yapılabilir mi? Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantıya çağırılmasını önemli buluyoruz. Sayın Bakanın bu çalışmaları gerçekleştirmesini istiyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirlenen 6 aylık enflasyon üzerinde bir zammı, bütün çalışanların ücretlerine yansıyacak bir modeli gerçekleştirmesini istiyoruz.

“2023 yılının sonuna kadar bu sorunları görüşüp çözüme kavuşturmak hedefimiz var”

696’nın eksiklikleri var, bunu çözmek de bize düşüyor. KİT’lerdeki kadro konusunu çözmek, 696 kapsamına girmeyen, yüzde 70 kapsamında olmayanların sorunlarını çözmek geçici maddesi var özlük haklarını çözmek, kadro alamayanların sorunlarını çözmek de bize düşüyor. Son Kamu Çerçeve Protokolü’ndeki üç tane temel maddeden bir tanesi kadro alamayanların kadro sorunun çözülmesi hususunda bir geçici maddemiz var. İkincisi geçici işçilerin kadro sorunlarının çözülmesi için bir maddemiz var. Üçüncüsü 696 ile kadro alanların sorunlarını özlük hakları sorunlarını çözmek için maddemiz var. Buradan Sayın Bakan’a da çağrımızı yineleyelim; 2023 yılının sonuna kadar bu sorunları görüşüp çözüme kavuşturmak hedefimiz var. Çalışma hayatı ile ilgili en temel gündemlerimizden bir tanesi asgari ücret. Hak-İş, kuruluşundan beri Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına itiraz eden tek örgüt. Bazı kamu kurumlarında temsilde üye sayısı esas alınarak temsilde, üyelikte yer alıyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yapısı itibariyle tekli bir yapı getiriyor. En büyük işçi konfederasyonu, diğerleri, işsizler, asgari ücretle çalışanı kim temsil edecek?" (ANKA)