Haberler

Gümüşhane’de bir haftada 5 kişi ceviz ağacından düştü

21 Eylül 2019 10:17

Gümüşhane kent merkezi ve bağlı köylerinde son bir hafta içerisinde 5 kişi ceviz ağacından düşerek ağır yaralandı. Yaralıların bazıları yoğun bakım servislerinde tedavi edilirken, bazılarının tedavisi ise normal serviste devam ediyor.

Bağlarbaşı Mahallesinde yaşayan ve 40 yıldır ceviz hasadı yapan emekli öğretmen Bayram Aşçıoğlu (61), Gümüşhane’de son yılların en yüksek rekolteli ceviz hasadının bu yıl gerçekleşmesine karşın sık sık düşme vakaları olduğunu söyledi. Asırlardır ceviz yetiştirilen Gümüşhane’de 400 metreden bin 800 metreye kadar olan bölgelerde 100 yaşı aşkın ceviz ağaçları bulunduğunu kaydeden Aşçıoğlu, coğrafyanın engebeli olması nedeniyle bu iş için yapılan özel makinelerin kullanılmadığını söyledi.

Gümüşhane’de ceviz hasadının ya “çırpma sırığı” denilen ağaç dalı yardımıyla cevizin meyveli dallarına vurularak düşürülmesi ya da cevizin yeşil kabuğunun iyice açmasını bekleyip sallanarak düşürülmesiyle gerçekleştirilebildiğini belirten Aşçıoğlu, bazı vatandaşların cevizin açma döneminde kuşlar ve diğer bazı hayvanlar tarafından toplanması nedeniyle erken çırpıldığını ve düşme vakalarının da büyük oranda bu dönemde gerçekleştiğini kaydetti.