25 Ocak 2021 14:15
Tarım ve Orman Bakanlığı, bir GDO’lu mısır çeşidinin daha yem olarak tavuklarda kullanılmasına izin verdi. Bu yemlerin ithal olduğuna dikkat çeken CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, şimdiye kadar 32 çeşit GDO’lu yeme onay verildiğini söyleyerek, AKP iktidarları döneminde GDO’lu ithal yeme 17 milyar dolar ödendiğini açıkladı.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği İktisadi İşletmesi (BESD-BİR) genetiği deştirilmiş ‘MONN87427’ kod numaralı mısırın tavuklarda yem olarak kullanılması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık başvuruyu onaylayarak, kararını Resmi Gazete’de 23 Ocak Cumartesi günü yayımladı. Bakanlığın kararına göre 10 yıl kullanım izni verilen GDO’lu bu yem çeşidinin ambalajlanması, taşınması, muhafazası ve nakli için mevzuatta belirtilen kurallara uyulacak ve bu yemin GDO’lu olduğuna ilişkin etiketleme yapılacak.
Bakanlığın GDO’lu yem onayını değerlendiren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, şimdiye kadar Türkiye’de 32 GDO’lu yeme izin verildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Türkiye yine yurt dışından yeni GDO’lu yem maddelerine izin verdi. Daha önce 25 çeşit olan GDO’lu mısır çeşidi, 26 çeşide çıktı. 7 çeşit olan soya çeşidinde ise üçünün süresi olduğu için iptal edildi, 2 yeni çeşit eklendi. Toplamda 32 çeşit GDO’lu mısır ve soya ürününe yemde kullanılmak üzere ithalat izni verildi. Oysa Türkiye olarak iyi bir planlamayla rahatlıkla yemi üretebiliriz.”
“AKP döneminde 22 milyon ton mısır ithal ettik, 5 milyar dolar ödedik. 29 milyon ton soya ithal ettik, 12 milyar dolar ödedik. Sadece 2 ürüne yemde kullanılmak üzere 17 milyar dolar ödedik. Oysa bu verdiğimiz dövizlerin çok az kısmını çiftçi ve üreticiye versek, Türkiye’nin ne mısır, ne de soya ihtiyacı kalır.”
“İktidar ülkenin tarımını, çiftçisini, beyaz et, süt, yumurta üreticisini yabancı şirketlerin kölesi haline getirmiş durumdadır. İthalat lobileri yandaşlar para kazansın diye planlama yapmak yerine gıda güvenliğimizi yabancı tekellerin eline bırakmış durumdayız.”
Sarıbal, yerli mısır ile ithal mısır arasında görüntüde bile fark olduğunu belirterek, “Yerli mısırımız daha parlak ve berrak” dedi.
© Tüm hakları saklıdır.