Akustik 24

Fırat Tanış ve İklim Tamkan T24’te: “Niteliksiz siyasete tiyatro denen bir ülkede, sanatçıların ‘açız’ diye bağırması kimsenin umurunda değil”

"Meslek birliklerinin daha cesur olmaları ve daha çok baskı yapmaları gerekiyordu"

08 Ocak 2021 15:24

Tiyatro sanatçısı, müzisyen Fırat Tanış ve piyanist İklim Tamkan, 2020’nin son günlerinde yeni müzikal çalışması “Geriye Kalan”ı Akustik24’te Ayşen Güven’e anlattı.

Türk şiirinin iki büyük şairi Behçet Necatigil ve Metin Altıok’un dizeleri Fırat Tanış ve Turgay Yakut’un bestesinde buluştu. Güçlü yorum yine Tanış’a ait…

İklim Tamkan’ın prodüktörlüğünü yaptığı ilk versiyonda tek piyanonun vokale eşlik ettiği şarkının düzenlemesinde yine İklim Tamkan'ın imzası var.

Tanış ve Tamkan, onları buluşturan “Geriye Kalan”ı, şiirlerle kurdukları yakınlığı, salgında sanatçıların içine düştüğü yalnızlığı, sanata bakıştaki sorunları Akustik24’te dile getirdiler.

“Ülkemizdeki müzisyenler hiçbir zaman kendilerini değerli ve önemli hissetmiyorlardı” diyen piyanist İklim Tamkan, ”Pandeminin başından beri 5 kuruş kazanamayan müzisyenlere bir defalığına 1000 lira vermek çok yetersiz. Meslek birliklerinin daha cesur olmaları ve daha çok baskı yapmaları gerekiyordu. Daha iyi örgütlenmeler dilerdim” diye konuştu.

Sanata bakışta hep var olan sorunlara dikkat çeken oyuncu ve müzisyen Fırat Tanış ise tiyatrodaki kayıt dışı emeği gündeme getirerek “Bu kadar emeği kutsayıp bu kadar eşitlik adalet diye ortalıkta dolaşıp da nasıl oluyor da 400 özel tiyatroda sadece 300 sigortalı çalışan olabiliyor” diye sordu.

“Niteliksiz siyasete tiyatro denen bir ülkede sanatçıların ‘açız’ diye bağırması kimsenin umurunda değil” diyen Tanış, şiir ve müzik ilişkisini “ortak yanları var, ikisinin de ritmi, uyumu, kendince armonileri var. Bir tanesi sözle bir tanesi sesle yapıyor bunu” sözleriyle anlattı.

Fırat Tanış ve İklim Tamkan’la bol kahkahalı sohbet Akustik24'te! İster izleyin, ister dinleyin!