Haberler

Filiz Kerestecioğlu: Kadınların yüzde 80'i nafakasını alamıyor, bu hakka dokunmayacağınızın sözünü istiyoruz!

19 Kasım 2019 14:28

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 'kadınların nafaka hakkına dokunulmayacağının ve İstanbul Sözleşmesi'nin gereklerinin yerine getirileceğinin sözünü' istedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2020 yılı bütçesi görüşmeleri devam ediyor. HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, 'sosyal yardımlarla övünen ve bu yardımları siyasal amaçları için kullanan bir anlayış' olduğunu ifade ederek sosyal yardımları, yatırıma ve üretime dönüştüren bir anlayışın gelişmesi gerektiğini vurguladı.

Nafaka davalarında kadınların mağdur olduğunu dile getiren Kerestecioğlu, kadınların yüzde 80'inin nafakayı tahsil edemediğini, erkeklerin boşanma öncesinde nafakayı düşük tutmak için mal kaçırmak dahil her türlü yola başvurduğunu ifade etti. 

Kerestecioğlu, "Kadınların istihdamı konusunda ciddi sorunlar var. Bütçe, eşitsizlikleri yok etmeyi hedeflemelidir. Ancak son dönemde özellikle eşitlik kavramına alerji söz konusu. Bakanlığın bütçesi de eril bir bütçe" diye konuştu.

Yardım değil yatırım istendiğinin altını çizen Kerestecioğlu, "Bütçede böyle bir planlama yok. Yatırım bütçesi binde 2'nin altında. Engellilere ve kadınlara yardım değil istihdam sağlayabilecek yatırım istiyoruz" dedi.  

"Ayrımcılıklara ve eşitsizliklere müdahale etmeyen bir politika, kadınlar için çözüm olmak bir yana sorunları daha yakıcı hale getiriyor" ifadesini kullanan Kerestecioğlu şunları söyledi:

"Biz burada her şeyden önce sizden kadınların nafaka hakkına dokunulmayacağının ve İstanbul Sözleşmesi'nin gereklerinin tereddütsüz yerine getirilmesi için çalışmaya devam edeceğinizin sözünü almaya geldik. Eğer bugün kadınların en temel haklarını dahi yeniden tartışır hale gelirsek bugün yapacağımız değerlendirmelerin de hiçbir anlamı kalmaz. Bugün buradan çıkan önemli mesajlardan biri de Türkiye’nin tarafı olduğu sözleşmeler uyarınca da sizin bu net tutumu sergilemenizdir."