Haberler

Erdoğan'dan Altılı Masa'nın 'ortak aday' çıkarma kararına: Oyu millet verecek ülkeyi altı tane kayyum yönetecek

10 Ocak 2023 15:10

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması Programı’nda yaptığı konuşmada Altılı Masa'nın ortak aday çıkarma kararını "Altı kaptan bir gemiyi batırır tek kaptanla gemi gider, yedekler ayrı. İki şoför bir arabaya muhakkak kaza yaptırır. Bunlar ise görünürde altı kişiyle Allah bilir aslında kaç kişiyle ülkeyi yönetmeye talibiz diyorlar. Oyu millet verecek ülkeyi 6 kayyum yönetecek. Bırakın davul başkasının, tokmağın başkasının elinde olmasını, bir tane davula 6 tokmak birden inecek." sözleriyle eleştirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium'da düzenlenen "Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması" programına katılarak konuşma yaptı.

"Allah bilir aslında kaç kişiyle ülkeyi yönetmeye talibiz diyorlar"

Erdoğan Altılı Masa'ya yönelik olarak şunları söyledi:

"Altı kaptan bir gemiyi batırır tek kaptanla gemi gider, yedekler ayrı. İki şoför bir arabaya muhakkak kaza yaptırır. Bunlar ise görünürde altı kişiyle Allah bilir aslında kaç kişiyle ülkeyi yönetmeye talibiz diyorlar. Parlamenter sisteme tekrar geçeceğiz diyerek çıktıkları yolda döndüler dolaştılar sonunda dünyada eşi benzeri olmayan bir sistem icat ettiler. Biliyorsunuz ülkemizde Cumhurbaşkanı seçilebilmek için en az her iki kişiden birinin oyunu almak gerekiyor. Ama bunların seçtiği Cumhurbaşkanı  oyunu aldığı en az iki kişiden birine değil, masadaki altı kişiye karşı sorumlu olacakmış. İki kavram çok önemli; güven ve istikrar. Ülkenin ve halkın hiçbir hayati meselesinde kendi özgür iradesiyle karar  alamayacak birini millet niye cumhurbaşkanı diye başına geçirsin ki.

Oyu millet verecek ülkeyi altı tane kayyum yönetecek. Bırakın davulun başkasının, tokmağın başkasının elinde olmasını. Bir tane davula altı tokmak birden inecek. Bir yanda 25-30 milyon insanın oyuna olan Cumhurbaşkanı olacak. Diğer tarafta çoğu bir kaç yüz bini bile bulmayan oy gücüyle onu yöneten altı kişi olacak. Bu modeldeki Cumhurbaşkanının Anadolu'daki insanımızın kargaları uzak tutsun diye tarlasına koyduğu bostan korkuluğundan daha fazla iradesi, daha fazla şahsiyeti, daha fazla iktidarı olabilmesi mümkün mü?"

TIKLAYIN | Erdoğan: Uzaktan kumandayla hareket edecek bir cumhurbaşkanı adayına oy verin demek milletin aklıyla alay etmek demektir; 6 kaptan bir gemiyi batırır

"Millet ülkeyi yönetecek Cumhurbaşkanı arıyor, bunlar Cumhurbaşkanını yönetecek 6 kişinin derdine düşmüş. Bu ihtiras kumkumasının bedelini de millet ödeyecek."

"Uzaktan kumandayla hareket edecek bir cumhurbaşkanı adayına oy verin demek, milletin aklıyla alay etmek demektir."

"Meselenin çok daha vahim yanı, mutabakata vardık dedikleri bu sistemin mevcut anayasamıza alenen aykırı olmasıdır."