Haberler

Emek ve Şükran Ödülü Atilla Dorsay'a: "Siyaset üzerine düşünmeden başka alanlara bel bağlamak bir aydın için mümkün değil"

22 Eylül 2019 00:32

İlki 2014 yılında yapılan Etiler Festivali (EtilerFest) kapsamında, alanında başarılı olan, topluma katkı sağlayan ve Levent/Etiler semtleri ile bütünleşen isimlere verilen "Emek ve Şükran Ödülü" bu yıl sinema eleştirmeni, T24 yazarı Atilla Dorsay'a verildi.

Etiler semti sakinleri adına Hülya Çavuş Eğitim Vakfı (HÇEV) tarafından geçen yıl Halit Kıvanç'a verilen ödül verilen bu yıl Dorsay'a takdim edildi. 

Mimarlık eğitimi almasının yanı sıra 53 yıldır sinema, yemek kültürü, şehircilik, İstanbul, Beyoğlu, müzik ve gezi gibi çok sayıda alanda yazan; yayımlanan kitapları; hazırladığı televizyon ve radyo programları bulunan Dorsay hakkında, yazar Ahmet Ümit, sinema eleştirmeni Burak GöralMehmet Yalçın, oyuncu Meral Orhansoy, sahnede konuşma yaptı.

Zülfü Livaneli ise geceye video ile bağlanarak katıldı.

Livaneli, Dorsay için; "Hem sinemamızda hem kültür hayatımızda, yazılarıyla, duruşuyla, kitabıyla, dostluklarıyla her zaman onurlu bir yerde durdu" dedi.

Böyle bir gecede dostlarının yanında olmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Dorsay'a T24 mikrofon uzattı. Dorsay "Günün sonunda siyasi bir konuşma yaptım. Çünkü öyle bir ortamda yaşıyoruz ki; Türkiye’de siyasete bulaşmadan, siyaset üzerine düşünmeden, başka alanlara bel bağlamak; bir aydın ve vicdanı olan bir insan için mümkün değil" diye konuştu.

Atilla Dorsay'ın ödül aldığı esnada yanında bulunan Türkan Şoray; "Ömrümde hayranlık duyduğum sayılı insan vardır. Atilla Dorsay da onlardan biridir. Kendisine hayranlığım yıllardır süren bir hayranlıktır" ifadelerini kullandı.

T24'e konuşan ve Dorsay'ın bugününde yanında olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten yazar Ahmet Ümit ise; "Atilla abi çok önemli bir insan, sadece Türk sineması için değil, Türk entelektüel camiası için de çok önemli bir insan. Kendisi bir Rönesans insanı. Sadece bir sinema eleştirmeni değil aynı zamanda hikayeci, deneme yazarı, yemek yazarı. Bu ödülleri çoktan hak etmiş bir insan" dedi.