Haberler

Elon Musk, kendi kendini kullanan Tesla 'Robotaksi'yi tanıttı

11 Ekim 2024 17:59

T24 Video

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, perşembe günü kendi kendini kullanabilen Tesla Robotaksi'yi şu sözlerle tanıttı:

"Uykuya dalabilir ve varış noktanızda uyanabilirsiniz"

Aracın, şirketin borsa değerine trilyonlarca dolar katacağını ve büyümesini hızlandıracağını söyleyen Musk, ”siber taksi“ olarak da adlandırdığı 'Robotaksi'nin 30 bin dolardan daha ucuza mâl olacağını ve 2027'den önce satışa sunulacağını söyledi ve "Biraz iyimser olma eğilimindeyim" diye ekledi.

Elon Musk, kendi kendini kullanan Tesla 'Robotaksi'yi tanıttı

Kendi kendini süren, insan müdahalesi olmadan yolcuları herhangi bir varış noktasına taşıyabilecek bir taksinin prototipi olarak tasarlanan bu ürün için Musk, "Uykuya dalabilir ve varış noktanızda uyanabilirsiniz" dedi. 

Uzun zamandır beklenen açılış etkinliği, Warner Bros. stüdyosunda gerçekleşti.

Musk'a hayranlarından tam destek

Musk, birkaç yıldır şirketin bir 'Robotaksi' hizmeti başlatmasına sadece aylar kaldığını iddia ediyor ancak Tesla'nın sunduğu sistemler, bazen sürücülerin kazalarını önlemek veya trafik kurallarını ihlal etmemek için müdahale etmesini gerektiren basit hatalar yapabildiği için birçok uzman, bu tür Tesla taksilerinin yakın zamanda yollara çıkacağı konusunda şüpheli olduklarını belirtti. 

Musk'ın destekçileri, 'Robotaksi'nin Tesla'nın son dönemde elektrikli araç pazarında, daha köklü otomobil üreticilerine karşı kaybettiği pazar payını fazlasıyla telafi edecek kârlı bir iş alanı açacağına inanıyor.

Musk, insanların kişisel kullanım için 'Robotaksi' satın alabileceklerini ve bu araçlarla tıpkı Airbnb'de ev kiralamak gibi ek gelir elde edebileceklerini, çünkü araçların yolcu taşıma hizmeti sunabileceğini belirtti.

Elon Musk, kendi kendini kullanan Tesla 'Robotaksi'yi tanıttı

"Bu, oyunun kurallarını değiştiren bir şey"

Sürdürülebilir ulaşım alanında yatırım yapan ancak Tesla hissesi olmayan özel sermaye şirketi Mobility Impact Partners'ın ortağı Shay Natarajan, "Bu, oyunun kurallarını değiştiren bir şey" dedi.

Tanıtım etkinliği sonrası bir e-postasında, "Eğer bu teknoloji düzgün çalışırsa, kişisel araç sahipliği ve ulaşımı tamamen değiştirecek" cümlelerine yer verdi.

Natarajan, yalnızca kameralarla çalışan Tesla teknolojisinin, Musk’ın vaat ettiği gibi her koşulda sorunsuz çalışıp çalışamayacağını sorgularken analistler ve otonom sürüş uzmanları, Tesla’nın bu teknolojiyi mükemmelleştirmeye ve kâra dönüştürmeye yakın olduğuna dair çok az kanıt olduğunu belirtti.