Haberler

Ekrem İmamoğlu: Lozan ve Montrö olmasa özgür olmazdık

"Montrö'nün nasıl bir deniz barışı sağladığını Karadeniz'deki süreçte hep birlikte yaşadık"

01 Temmuz 2022 21:58

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı üç gün sürecek etkinliklerle kutlamaya başladı. Bu kapsamda düzenlenen ‘Denizcilik Şenlikleri'nin açılışını yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Lozan ve Montrö anlaşmaları olmasa özgür olmazdık. Denizler bize ait olmazdı. Bu anlaşma sonucu yapılan süreçle beraber denizlerimizin kayıtsız şartsız, limanlarımızın sahibi olduk. Ve bugün aslında yaptığımız kutlama, bu yönde bir kutlama. Emeği geçen, güzel Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle anıyoruz” dedi.

İBB, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı, Kadıköy Caddebostan sahilinde üç gün sürecek ‘Denizcilik Şenlikleri’ ile kutlamaya başladı.

Şenliklerin ilk gününde, deniz üzerinde yaptığı şovla izleyenlere keyifli anlar yaşatan dünya backflip rekortmeni Kahraman Aktaş, Caddebostan plajı açıklarına kurulan platforma çıkan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Türk bayrağı sundu. Bayrak devir tesliminin ardından şenliklerin açılışını yapan İmamoğlu, şunları söyledi:

"Kabotaj Bayramı, bizim tarihimiz açısından önemli bir gün. Ne yazık ki son süreçte, biliyorsunuz en fazla Lozan Anlaşması'na birçok mesnetsiz, tabansız, bilgi yoksunu suçlama yapıldı. Ama biz biliyoruz ki bu toprakları hem birçok yükten kurtarmış hem de geleceğe dair çok özel adımlar atılmış önemli bir anlaşmadır. Dünya tarihinde yapılmış önemli anlaşmalardan birisidir. Aynen Montrö'de olduğu gibi. Ki Montrö'nün nasıl bir deniz barışı sağladığını, Karadeniz'deki o süreçte hep birlikte yaşadık.

"Lozan ve Montrö olmasa özgür olmazdık"

 Özellikle kapitülasyonların topraklarımıza yüklediği yük, limanların bize ait olmaması, denizlerdeki kısıtlılık, hepimizin çok canını sıkan bir şey olurdu, bugün olsaydı. Aslında özgür olmazdık. Denizler bize ait olmazdı. Ama işte bu anlaşma sonucu yapılan süreçle beraber denizlerimizin kayıtsız şartsız, limanlarımızın sahibi olduk. Ve bugün aslında yaptığımız kutlama, bu yönde bir kutlama. Emeği geçen, güzel Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle anıyoruz. Bütün milletimizin Kabotaj Bayramı kutlu olsun. Tarihin çok yakın zamanlarında oluşmuş olan bu iç denizin, Marmara’nın ayrı bir hassasiyetle korunması lazım. Tabii dünden bugüne, bugünden yarına bir süreçten bahsetmiyoruz. Artık en az 20 yıl, 30 yıl bir planlamayla özellikle Marmara'ya kıyısı bulunan başta İstanbul olmak üzere bütün şehirlerin tarım alanlarının, sanayi alanlarının yeniden gözden geçirilip, yani tabiri caizse kötü bir kullanıma değil, düzenli bir kullanıma kavuşan bu dünya güzeli coğrafyanın artık geçen yıl yaşadığımız müsilaj sorunu gibi bu tür tehditlerle bir daha karşı karşıya kalmaması için en üst seviyede çabayı göstermemiz şart.

"Marmara, Haliç ve Boğaz'ı korumak sorumluluğumuz"

Marmara’nın yanı sıra Haliç ve İstanbul Boğazı’nın korunmasına ve temizlenmesine dönük çalışmaları özenle yürütmeye devam ediyoruz. Tabii yanı sıra plajlarımız çok önemli. Plajlarımız hem artırılıyor hem düzenleniyor hem de kıyı alanlarının daha fazla kullanılması için en üst seviyede tedbirlerimizi alıyoruz. Denizlerimiz, bu anlamda korunduğu sürece bizlerindir. Yaşatıldığı sürece bizlerindir. Kaldı ki yaşadığımız dönemde kullandığımız bu alanların sahibi değil, aslında bir emanetçisi olduğumuzu da asla unutmamalıyız. Bu bilinci, hep beraber edindiğimiz gibi gelecek nesle de bu yönüyle aktarmamız şart. Bu coğrafyanın sahibi olmak, bu coğrafyada yaşamak ayrıcalık. Ama bir o kadar da sorumluluk. Bu anlamda bizler, yerel yönetimler olarak ve bütün kamu kuruluşları ve tabii ki burada yaşayan milyonlarca insanımız, işte denizlerin koruyucusu, kollayıcısı, elbette ki aynı zamanda kullanıcısı olacak."

İmamoğlu'na, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin eşlik etti. (ANKA)