Haberler

DİSK Emekli-Sen: 12,5 milyon kişiyiz, hükümet bizi ciddiye almak zorunda

24 Temmuz 2019 18:48

Ankara Valiliği tarafından açılan davada faaliyetleri durdurulmak ve kapatılmak istenen Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Emekliler Sendikası'nın (Emekli-Sen) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Haşim Korkmaz, dava sürecini T24'e değerlendirdi.

'Görevsizlik kararı' gerekçesiyle Asli Hukuk Mahkemesi'ne gönderilerek belirsiz bir tarihe ertelenen davaya ilişkin konuşan Korkmaz, "Biz hukuki dayanağımızı Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nden alıyoruz.

"Herkes sendika kurabilir. Türkiye bu konuda uluslararası sözleşmeye uymak zorunda ancak Türkiye'de hukuk egemen değil, olağanüstü bir dönemden geçiyor. 'Türkiye'de hakimler var' diyebilmek istiyoruz ancak henüz diyemiyoruz" dedi.

Sendikanın kapatılmak istenmesini yorumlayan Korkmaz, "Hükümete yakın davranan dernek ve sendikalara dokunulmuyor. Ancak biz mücadele yolunu seçiyoruz. Hükümet, emekliye sadaka verir gibi zam yapıyor, verileni kabul etmiyoruz" diye konuştu. 

Korkmaz, iktidarın, 'emekliler sendika kurmasın, dernek kursun' anlayışına sahip olduğunu belirterek, sendikalarının 'önemini' şu sözlerle vurguladı: "Dernek, dayanışma ve kamuoyu yaratma örgütüdür. Ancak sendika, ekonomik ve sosyal hakların savunulması, hükümetle toplu pazarlık yapma hakkını verir. Ancak hükümet, bütçe yetersizliğinden dolayı, söz konusu uluslararası sözleşmenin gereğini yerine getirmiyor. Herhangi bir ekonomik krizde fatura emeklilere kesiliyor. Çünkü savunacak gücü, pazarlık gücü yok. Bu yüzden 'dernek olmaz, sendika olmalıdır' diyoruz."

Türkiye'de emekli sayısının 12,5 milyon olduğunu vurgulayan Korkmaz, emekliler için uğraşan dernek ve sendikalara da çağrıda bulundu: "Emeklilerle ilgili çalışan bütün dernek ve sendikalara sesleniyorum: Hepimizin ortak çıkarı emeklilerin ekonomik ve sosyal haklarıdır. 12,5 milyon emekliyi asgari paydada, ortak bir dilde buluşturabilirsek, hükümet bizi ciddiye almak zorunda."