Haberler

Deprem bölgesi raporu: 175 bini aşkın hamile var, doğumlar sağlıksız ortamlarda oluyor

27 Mart 2023 13:48

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) verilerine göre 6 Şubat depremlerinden etkilenen kentlerde toplam 175 bin 278 gebe kadın bulunuyor. TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Adalet Çıbık, “Gerekli şartların sağlanmamasından dolayı arabada ve sağlıksız ortamlarda doğumlar gerçekleşti. Barınma, beslenme sorunları çözülemedi" dedi.

EŞİK, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakış Açısından Geleceğe Notlar" adlı raporunu yayınladı. TTB ile hazırlanan rapora göre; 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde toplam 175 bin 278 gebe bulunuyor.

"Gebe kadınların kaydı tutulmuyor"

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Adalet Çıbık, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

Şu anda bölgedeki kayıtlarla ilgili sıkıntı var. Özellikle dört il Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman’da çok fazla kamu kurumu yıkıldı. Aile sağlığı merkezleri ve hastaneler de bunun içinde. O yüzden gebe kadınların kaydı tutulamıyor. Bölgeden de müthiş bir göç var. Hepimizin bildiği gibi Türkiye’nin değişik illerine göçler oldu. Kalıcı ve geçici yerleşimler oldu. Bu yüzen sayıları net olarak maalesef biz de bilmiyoruz.

Depremin olduğu bölgede gebelerin erken doğum riski olduğunu ifade eden Çıbık, "Şartlardan dolayı ve gerekli şartların sağlanmamasından dolayı arabada ve sağlıksız ortamlarda doğumlar gerçekleşti. Barınma, beslenme sorunları çözülemedi" dedi.

Aşılama hizmetlerinde sorun var

Aşılama hizmetlerindeki aksamaya dikkat çeken Çıbık, şunları söyledi:

Gebelerde yaptığımız aşılama hizmetlerinde, tetanoz aşılamasında depremden önce de zaten sorun vardı. Bölgede de sorun yaşandı. Depremin ilk zamanlarında daha çok yaşandı. Biz bunları ilettik. Yapılması gerekenleri de raporlarımızda ilettik. Bunlarla ilgili de çabalar, çalışmalar devam ediyor. Önemli bir sorun.