Haberler

"Deepfake": Gördükleriniz gerçek değil

15 Ağustos 2019 09:41

Yapay zeka teknolojisi ile görüntüleri manipüle eden "Deepfake" yani "derin sahte" teknolojisi, geçtiğimiz haftalarda viral hale gelen bir video ile gündemde.

Kısaca birden fazla görselin birleştirilmesi ile gerçeğe çok yakın görüntüler oluşturan yapay zeka teknolojisin gündeme gelmesine sebep olan videoda, ABD'li komedyen Bill Hader'in yüzünün taklit ettiği kişilere dönüştüğü görülüyor.

Hader'in yüzünün ünlü oyuncu Tom Cruise ve Seth Rogen'a dönüştüğü videoyu  bir çok seyirci "ürkütücü," "tüyler ürpertici" ve "dehşet verici" olarak tanımlıyor. İzleyicileri en çok şaşırtan ise Hader'in yüzünün değişimi sırasında şekil değiştirdiğinin farkına varmamış olmaları. 

"Deepfake" nedir, ne yapar?

"Ctrl Shift Face" isimli YouTube hesabından paylaşılan video, Deepfake teknolojisinin popüler hale gelen bir örneği.

İki işletim sisteminin birbirini düzeltmesiyle görüntüleri gerçeğe yaklaştıran yapay zeka teknolojisinin bazı örnekleri www.thispersondoesnotexist.com  ve www.thiscatdoesnotexist.com sitelerinde insan ve kedi görüntüleri kullanılarak paylaşılıyor. Sayfayı her yenilediğinizde karşınıza yeni bir görüntü getiren sitelerdeki yüzlerin gerçek olmadığını fark etmek ise epey dikkat istiyor.

Bu görüntü, tamamen Deepfake tarafından oluşturulan bir yüz.

Bu görüntü, tamamen Deepfake teknolojisi tarafından oluşturulan yüzlerden sadece birisi.

"Deepfake" tehditi

Deepfake teknolojisi, bu yapay zekanın yaratabileceği sahte içeriklerin kullanım alanları ile ilgili eleştirilere neden oluyor. Teknoloji yorumcusu Gavin Sheridan, bir çok politikacı ve dünya liderinin de görüntülerini oluşturabilecek teknoloji için şu ifadeleri kullandı: "İnsanların gözlerine ve kulaklarına inanmayı bıraktığı, bozuk ve aşırı hale gelen internet ortamlarımızda bir de bu teknolojinin silahlaştırıldığını düşünün." 

Deepfake teknolojisi ile, taklidi yapılan bir şahsa hayat vermek daha kolay. Taklitleriyle bilinen komedyen Jordan Peele, bunu göstermek için eski ABD Başkanı Barack Obama'nın sahte bir duyurusunu oluşturmuştu. Obama videoda, "Bana istedikleri her şeyi söyletebilirler, hatta Başkan Trump'ın salak olduğunu bile" diyor. 

YouTube'da paylaşılan bir başka videoda ise İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun yüzü, Tayyip Erdoğan'ınkiyle birleşmiş.

Peki gerçek olan ne?

Deepfake teknolojisinin gündemde olmasına sebep olan Komedyen Bill Hader'in videosunu yaratan kişi, ismini The Guardian gazetesine "Tom" olarak vermişti. Tom isimli Slovakya vatandaşı, bu videoyu yapmasının amacının İnternet'teki sahte içeriklere karşı kullanıcıları bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

Brown Üniversitesi profesörü Maneesh Agrawala ise Deepfake videolarının sorunun tamamı olmadığını söylüyor. Günümüz medya ekosisteminde yüzde yüz gerçek videoların bile yanlış bilgi yayabileceğine dikkati çeken Agrawala, "Aslında sorun videoları üreten teknoloji sorunu değil, yanlış bilgi yayılması" diyor.

Haber: Azra Ceylan